Porasek napisał(a):Kto do dzisiaj nie złożył oświadczenia, to już chyba tylko jutro pocztą.
Jedna z sędziów przy wypełnianiu oświadczenia wykazała się wyjątkową skrupulatnością. Poinformował m.in. o tym, że gdy chodziła do szkoły podstawowej, mogła być członkiem Ligii Ochrony Przyrody, gdyż jej wychowawczyni uczyła biologii. Kinga Wochna, sędzia Sądu Rejonowego w Gorzowie Wielkopolskim próbowała nawet potwierdzić ten fakt w lidze, jednak nie dostała odpowiedzi. W oświadczeniu zaznaczyła również, że mogła należeć do Związku Harcerstwa Polskiego, ponieważ „była na obozie” i „miała mundur”. Jak jednak zaznacza „nie chodziła na zbiórki”.
anpod napisał(a):https://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/1469229,ustawa-kagancowa-sedziowie-oswiadczenia-przynaleznosc-do-stowarzyszen-partii.html?fbclid=IwAR1kM212TxOoaVZs38JrZis1NukC9cDE9WzMV0mfvXBq1AKDiBs5DI_24ts ... Bs5DI_24ts ... Bs5DI_24tsJedna z sędziów przy wypełnianiu oświadczenia wykazała się wyjątkową skrupulatnością. Poinformował m.in. o tym, że gdy chodziła do szkoły podstawowej, mogła być członkiem Ligii Ochrony Przyrody, gdyż jej wychowawczyni uczyła biologii. Kinga Wochna, sędzia Sądu Rejonowego w Gorzowie Wielkopolskim próbowała nawet potwierdzić ten fakt w lidze, jednak nie dostała odpowiedzi. W oświadczeniu zaznaczyła również, że mogła należeć do Związku Harcerstwa Polskiego, ponieważ „była na obozie” i „miała mundur”. Jak jednak zaznacza „nie chodziła na zbiórki”.
mam bardzo powazne wątpliwości, czy wypełnione przeze mnie oświadczenie jest pełnez całą pewnością należałam do ZHP, nawet jakąś druhną drużynową przez pewien czas byłam i miałam całkiem dużo sprawności i..nie przypominam sobie, bym kiedykolwiek się wypisywała. Do tego byłam członkiem SKO, z której też nie wypisałam się nigdy. Niejasno też kojarzę, że jako miłośniczka zwierząt od zawsze mogłam do LOP należeć. Spółdzielni Mieszkaniowej też nie wpisałam...
Jak żyć....
Jakby ktoś miał wątpliwości pewien przekąs zawarty w poście dotyczy nie złożonych ośwadczeń, a przepisów, w oparciu o które te oświadczenia były składane.
anpod napisał(a):Do tego byłam członkiem SKO, z której też nie wypisałam się nigdy. Niejasno też kojarzę, że jako miłośniczka zwierząt od zawsze mogłam do LOP należeć. Spółdzielni Mieszkaniowej też nie wpisałam...
Jak żyć....
Geralt napisał(a):Szczęśliwie obowiązek obejmuje tylko bieżącą przynależność do zrzeszeń, choć i to bywa problematyczne wobec braku definicji zrzeszenia.
Kwestie historyczne to tylko przynależność do partii politycznych, co nas - jako młodych ludzi - zupełnie nie dotyczy <luzik
Eee, toż po to wątek powstał, żeby dywagowaćanpod napisał(a):@censor, dywagować, co ja myślę o tym, co autor myślał i jakie cele chciał osiągnąć to niby można, ale jak już ktoś ma tu wykładnię złotych, acz nieuczesanych myśli ustawodawcy przeprowadzać, to wolałabym, żeby może ZDR Radzik, albo inny ZDR, tudzież sam RD?
W swoim dzisiejszym poście z godziny 08:22 jak najbardziej wypowiedziałem się tak - cytuję Cię - "żeby rozstrzygnąć ( bardzo konkretnie ) problem, jak prawidłowo złożyć oświadczenie".anpod napisał(a):To zdecydowanie nie jest sfera do "dywagacji", a wątek to chyba powstał, zeby rozstrzygnąć ( bardzo konkretnie ) problem, jak prawidłowo złożyć oświadczenie- jeśli ktoś chce je złożyc.
anpod napisał(a):To zdecydowanie nie jest sfera do "dywagacji", a wątek to chyba powstał, zeby rozstrzygnąć ( bardzo konkretnie ) problem, jak prawidłowo złożyć oświadczenie- jeśli ktoś chce je złożyc.
anpod napisał(a):Wszczęto postępowania dyscyplinarne przeciwko łącznie 14 sędziom – tj. 5 sędziom sądów apelacyjnych, 5 sędziom sądów okręgowych i 4 sędziom sądów rejonowych.
Zarzuty dyscyplinarne przedstawione ww. sędziom dotyczą oczywistej i rażącej obrazie przepisów prawa (art. 88a § 1 Prawa o ustroju sądów powszechnych), dotyczących ustawowego obowiązku składania oświadczeń przez sędziów sądów powszechnych – poprzez zatajenie w pisemnych oświadczeniach przynależności do zrzeszenia o nazwie Forum Współpracy Sędziów oraz do jego organu o nazwie Stałe Prezydium.
https://rzecznik.gov.pl/2020/07/komunik ... uqjusbnc-g
tak sobie myślę, że jednak pytania o to, czy to ZHP i ZHR ze szkoły podstawowej nalezy podawać zyskują na aktualności
Brak ustawowej definicji zrzeszenia daje o sobie znać...anpod napisał(a):Wszczęto postępowania dyscyplinarne przeciwko łącznie 14 sędziom – tj. 5 sędziom sądów apelacyjnych, 5 sędziom sądów okręgowych i 4 sędziom sądów rejonowych.
Zarzuty dyscyplinarne przedstawione ww. sędziom dotyczą oczywistej i rażącej obrazie przepisów prawa (art. 88a § 1 Prawa o ustroju sądów powszechnych), dotyczących ustawowego obowiązku składania oświadczeń przez sędziów sądów powszechnych – poprzez zatajenie w pisemnych oświadczeniach przynależności do zrzeszenia o nazwie Forum Współpracy Sędziów oraz do jego organu o nazwie Stałe Prezydium.
https://rzecznik.gov.pl/2020/07/komunik ... uqjusbnc-g
tak sobie myślę, że jednak pytania o to, czy to ZHP i ZHR ze szkoły podstawowej nalezy podawać zyskują na aktualności
Geralt napisał(a):Brak ustawowej definicji zrzeszenia daje o sobie znać...anpod napisał(a):Wszczęto postępowania dyscyplinarne przeciwko łącznie 14 sędziom – tj. 5 sędziom sądów apelacyjnych, 5 sędziom sądów okręgowych i 4 sędziom sądów rejonowych.
https://rzecznik.gov.pl/2020/07/komunik ... uqjusbnc-g ... uqjusbnc-g
Tym niemniej wciąż stoję na stanowisku, że FWS zrzeszeniem nie jest.
Wysłane z mojego LM-X410.FN przy użyciu Tapatalka
Nie ma struktury organizacyjnej. A wybrany organ czyli SP nie ma - w przeciwieństwie do zarządu stowarzyszenia - uprawnień władczych, choć takowe próbowano sobie uzurpować.jaro123 napisał(a):Geralt napisał(a):Brak ustawowej definicji zrzeszenia daje o sobie znać...anpod napisał(a):Wszczęto postępowania dyscyplinarne przeciwko łącznie 14 sędziom – tj. 5 sędziom sądów apelacyjnych, 5 sędziom sądów okręgowych i 4 sędziom sądów rejonowych.
https://rzecznik.gov.pl/2020/07/komunik ... uqjusbnc-g ... uqjusbnc-g ... uqjusbnc-g
Tym niemniej wciąż stoję na stanowisku, że FWS zrzeszeniem nie jest.
Wysłane z mojego LM-X410.FN przy użyciu Tapatalka
Pytanie tylko, czy taka definicja jest konieczna, jeżeli są np. wybieralne organy, okresowe wybory, struktura organizacyjna? Moim zdaniem nie...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość