Geralt napisał(a):Hammurabi napisał(a):Geralt napisał(a):Może i tak. Ale jednak jakoś niezbyt mi pasuje sytuacja, w której skargę na mnie rozpoznawałby urzędnik cywilny albo wprost polityk.
Psst, zdradzę Ci sekret - sądy są niezależne a sędziowie niezawiśli od urzędników i polityków, zaś skargi rozpoznają prezesi, którymi są sędziowie.
A do MS to oczywiście nikt nie pisze...![]()
Oczywiście tryb nadzoru zewnętrznego ma swoje ograniczenia, niemniej jednak sprawowanie go przez osoby zupełnie niezorientowane w funkcjonowaniu sądów niesie ze sobą spore ryzyko.
Rzecz pierwsza z brzegu i na czasie - wniosek o dyscyplinarkę... I w takim przypadku to urzędnik cywilny miałby rozstrzygać, czy wniosek wysłać czy nie... No bo przecież merytorycznie nie sam MS...
na litość - i co z tego, że urzędnik cywilny wyśle wniosek? Co to jest za ryzyko? Ryzykiem może być już obsadzenie ID takimi, a nie innymi ludźmi. Widzimy, że ID została obsadzona ludźmi, którzy za stołem sędziowskim doświadczenia nie mają. To jest problem, a nie to, czy sam wniosek wyśle urzędnik bez doświadczenia za stołem.