Geralt napisał(a):No i jak takie swobodne przerzucanie spraw miałoby się do rozpoznania sprawy przez ustawowo właściwy sąd?
Yossarian napisał(a):Włóczykij napisał(a):Amicis Curie rozważa swój pomysł na sędziego społecznego
To może niech się zwróci do autora tej koncepcji (zaprezentowanej na osds). Myślę, że Waldek chętnie wytłumaczy Panu Błaszczykowi co i jak.
karuzelka napisał(a):
Sprzeciwiam się stanowczo wyrażanej tu aprobacie dla likwidacji sądów rejonowych, gdyż tę aprobatę odbieram jednoznacznie jedynie jako przewidywanie lepszego statusu sędziego sądu rejonowego.
ropuch napisał(a):Graffi a podasz argument za tym, że nie jest ?
Poza tym, że o naszym pomyśle powiedział głośno Gowin ?
Bo jeszcze raz przypomnę, że postulat zmniejszenia liczby szczebli sądów padał na forum i wiele stron o tym napisaliśmy i też bylismy wtedy uważani za nawiedzonych rewolucjonistów.
Moim zdaniem pomysł jest dobry. Właśnie po to żeby zawodowy sedzia nie musiał sie tym przysłowiowym sikaniem zajmować.
Trzeba tylko rozsądnie rzecz przemyśleć i przygotować.
A że można MS zmusić do sensownej pracy świadczy choćby to co udało sie EW w sprawie asystentów.
Włóczykij napisał(a):Yossarian napisał(a):Włóczykij napisał(a):Amicis Curie rozważa swój pomysł na sędziego społecznego
To może niech się zwróci do autora tej koncepcji (zaprezentowanej na osds). Myślę, że Waldek chętnie wytłumaczy Panu Błaszczykowi co i jak.
o sędzim społecznym to i Waldek pierwszy nie pisał...
to po prostu jest
a Amicis nie mówił, że oni odkryli Amerykę, tylko że o tym rozmawiają (czy może coś pod projekt rozmawiają, ale raczej bardziej rozmawiają)
zatem w ogóle nie rozumiem tych przygryzów ...
/a jeśli mowa o Waldku, który mam na myśli z OSDS to fajny chłopak do pogadnia, więc myślę, że i tu by zrozumiał)
Rozpocząłem prace studyjne nad zmianą tej struktury, likwidację jednego szczebla, ale one są na razie w fazie bardzo wstępnej" - powiedział Gowin. Dopytywany o szczegóły planowanych rozwiązań, powiedział, że "z punktu widzenia efektywności wymiaru sprawiedliwości istotna byłaby likwidacja szczebla rejonowego".
Jednocześnie dodał, że w tej kadencji nie zamierza przeprowadzać żadnych głębszych zmian dotyczących reorganizacji pracy sądów.
Dreed napisał(a):Rozpocząłem prace studyjne nad zmianą tej struktury, likwidację jednego szczebla, ale one są na razie w fazie bardzo wstępnej" - powiedział Gowin. Dopytywany o szczegóły planowanych rozwiązań, powiedział, że "z punktu widzenia efektywności wymiaru sprawiedliwości istotna byłaby likwidacja szczebla rejonowego".
Jednocześnie dodał, że w tej kadencji nie zamierza przeprowadzać żadnych głębszych zmian dotyczących reorganizacji pracy sądów.
Nie ma o czym i szkoda nawet czasu....Przyszłej kadencji nie będzie.
EW napisał(a):ja mu nie wierzę, bo pamietam jak mi powiedział na pewnym spotkaniu, że go nie interesują sędziowie, asystenci... tylko sprawność postępowania... nie wspominając jak mówił o zniesieniu 29 sądów...
karuzelka napisał(a):Oj, bardzo mi przykro i już nic nie napiszę, skoro wbrew moim intencjom nie potrafię pisać tak, aby nie obrażać.
EW napisał(a):no ja taką optymistką nie jestem, żeby uznać, że to tylko populistyczna papka dla mediów... bo chyba prace się jednak rozpoczęły, a przydzielenie tej setki etatów do stolicy jakoś nie bardzo wyszło, albo wpłynęło na sprawność i szybkość postępowania...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość