inger napisał(a):Dlaczego? Byle nie przekroczyło 4 czy 6 x minimalnej.
Nakaz z weksla na milion. Składam weksel, deklarację i umowę z powodem na kwotę - powiedzmy, żeby nie być pazernym- razy trzy minimalna. Zasądzisz?
inger napisał(a):Dlaczego? Byle nie przekroczyło 4 czy 6 x minimalnej.
inger napisał(a):Tu nakład pracy jeszcze. I nie mnie pytać o tak szalone kwotyChodzi mi o sprawy gdy nakład jest oczywiście większy niż te 600 czy 1200 a spisu nie ma - tu było pytanie do kolegów - dlaczego nie x2 x4?
(mi się nawet zdarzało x6, i to bez wyraźnego wniosku strony, przy ustaleniach ojcostwa i roszczeniach z tym związanych)
inger napisał(a):Tu nakład pracy jeszcze. I nie mnie pytać o tak szalone kwotyChodzi mi o sprawy gdy nakład jest oczywiście większy niż te 600 czy 1200 a spisu nie ma - tu było pytanie do kolegów - dlaczego nie x2 x4?
(mi się nawet zdarzało x6, i to bez wyraźnego wniosku strony, przy ustaleniach ojcostwa i roszczeniach z tym związanych)
Johnson napisał(a):Karsa napisał(a):Rozumiem, że dla mecenasów z urzędu jakiś cennik wypada ustalić, ale w pozostałym zakresie podstawą do zasądzenia powinien być rachunek za usługę. Jak to jest, że wezwanie sms dłużnika za 10 zł podpada pod klauzule abuzywne kilka tysięcy wynagrodzenia dla mecenasa już nie?
Właśnie dlatego żeby dla jednego sędziego 10000 zł było przesadą a dla innego nie, to warto jakiś taryfikator ustalić.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość