mathra napisał(a):Rzeźnicki?
gonzo napisał(a):Ja pamiętam i dalej uważam, że to nie jest dobry pomysł. W innym jednak wątku przeczytałem, że spłaszczenie i oceny okresowe to panaceum na całe zło. Wypowiedź z samego topu tego forum.
rbk napisał(a):gonzo napisał(a):Ja pamiętam i dalej uważam, że to nie jest dobry pomysł. W innym jednak wątku przeczytałem, że spłaszczenie i oceny okresowe to panaceum na całe zło. Wypowiedź z samego topu tego forum.
Czyja wypowiedź? Bo nie zauważyłem.
Stowarzyszenie Sędziów Polskich „Iustitia” przedstawiło opinię na temat ww. projektu4, w której odrzuciło pomysł ocen okresowych w kształcie zaproponowanym przez ministerstwo
mathra napisał(a):Zgadzam się, że oceny okresowe i złożenie z urzędu przy dwóch negatywnych to jakieś kuriozum i że stanowi zagrożenie dla niezawisłości.
rbk napisał(a):gonzo napisał(a):Ja pamiętam i dalej uważam, że to nie jest dobry pomysł. W innym jednak wątku przeczytałem, że spłaszczenie i oceny okresowe to panaceum na całe zło. Wypowiedź z samego topu tego forum.
Czyja wypowiedź? Bo nie zauważyłem.
mathra napisał(a):Zgadzam się, że oceny okresowe i złożenie z urzędu przy dwóch negatywnych to jakieś kuriozum i że stanowi zagrożenie dla niezawisłości.
iga napisał(a):dodam, że ujednolicenie stanowiska sędziego (zlikwidowanie awansów) oznaczać będzie odebranie władzy nad sędziami zarówno tym z zewnątrz sądu jak i z wewnątrz.
Nie ma lepszej gwarancji niezależności i niezawisłości od ujednolicenia.
Nawet awansowanie do wyższej instancji nie oznacza, że problem z naciskami się skończył. Sędziowie w procedurze awansowej innych sędziów uczestniczą bowiem w głosowaniu nad kandydaturą czy w wydawaniu opinii.
Hammurabi napisał(a):iga napisał(a):dodam, że ujednolicenie stanowiska sędziego (zlikwidowanie awansów) oznaczać będzie odebranie władzy nad sędziami zarówno tym z zewnątrz sądu jak i z wewnątrz.
Nawet awansowanie do wyższej instancji nie oznacza, że problem z naciskami się skończył. Sędziowie w procedurze awansowej innych sędziów uczestniczą bowiem w głosowaniu nad kandydaturą czy w wydawaniu opinii.
Dobry dowcip - wtedy cała władza w ręce prezesów, kolegiów i frakcji sądowych.
"Jednolity" status prokuratora pokazał nam, jak świetnie można rzucać prokuratorami to tu, to tam, żeby wyjaśnić jednemu z drugim, jak ma rozumieć i stosować prawo.
Hammurabi napisał(a):iga napisał(a):dodam, że ujednolicenie stanowiska sędziego (zlikwidowanie awansów) oznaczać będzie odebranie władzy nad sędziami zarówno tym z zewnątrz sądu jak i z wewnątrz.
Dobry dowcip - wtedy cała władza w ręce prezesów, kolegiów i frakcji sądowych.
"Jednolity" status prokuratora pokazał nam, jak świetnie można rzucać prokuratorami to tu, to tam, żeby wyjaśnić jednemu z drugim, jak ma rozumieć i stosować prawo.
Hammurabi napisał(a):Pozbądź się, proszę, tej komunistycznej maniery zwracania się w liczbie mnogiej. A to co łączy dobrozmianowych sędziów z iustitianami, to miłość do jednolitego statusu sędziego. Mam nadzieję, że politycy bedą rozsądniejsi od aktywistów sędziowskich wszelkiej maści, bo - mam wrażenie - że nikt tak nie nastaje na bezpieczniki niezawisłości, jak aktywiści.
Geralt napisał(a):Hammurabi napisał(a):Pozbądź się, proszę, tej komunistycznej maniery zwracania się w liczbie mnogiej. A to co łączy dobrozmianowych sędziów z iustitianami, to miłość do jednolitego statusu sędziego. Mam nadzieję, że politycy bedą rozsądniejsi od aktywistów sędziowskich wszelkiej maści, bo - mam wrażenie - że nikt tak nie nastaje na bezpieczniki niezawisłości, jak aktywiści.
Nieusuwalność jest dość ważnym bezpiecznikiem. Najważniejszym nawet.![]()
Wykręcenie go jeden raz skończy się wykręcaniem co 4 lata.
Tak jak z zamrożeniem.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość