Rzeźnicki projekt USP 2023

Tutaj zamieszczamy informacje o różnych projektach

Rzeźnicki projekt USP 2023

Postprzez Geralt » środa, 25 października 2023, 14:37

Na początek 5 projektów zaprezentowanych na stronie IS:

https://www.iustitia.pl/dzialalnosc/kon ... w-polskich

Warto zaznaczyć, że w przeciwieństwie do projektu prezentowanego w 2022 i omawianego przez Markiewicza obecnie w mediach w tych projektach nie ma przepisów przejściowych.

Nie przeczytamy tu więc o pomyśle usuwania sędziów z urzędów za pomocą ustawy zwykłej, co jednak jest najważniejszym elementem tej deformy.

Ale rozmawiać jest o czym , więc wątek na pewno się przyda.
IUDEX.PL - Portal informacyjny dla sędziów i o sędziach

Facebook: https://www.facebook.com/iudexpl-498591913823548/
Geralt
Global Moderator
Global Moderator

Re: Rzeźnicki projekt USP 2023

Postprzez regis » środa, 25 października 2023, 18:03

Nie wiem Geralt czy to zasługuje na dyskusję

Aktywiści Iustycjanscy będą tego bronić jak Termopil,nie zważając na żadne ,nawet merytoryczne argumenty

Inni jak my,nazywani delikatniej symetrystami. Czy gorzej kolaborantami ...mają wyrobione zdanie i już dawno się na temat tych pomysłów się wypowiadali

Cała reszta będzie obojętna,co uchwalą to przyjmą,najwyżej skomentują wśród kolegów <luzik>

Zresztą nie jest to istotne bo nie my decydujemy tylko politycy a czy ktoś z nich wysłucha argumentów? <mysli>
Chyba "polityka" zwycięży nad merytoryka..a my tu możemy sobie pisać, argumentować do uu..śmierci <zalamka>
regis
pełnoprawny sędzia
pełnoprawny sędzia

Postprzez Włóczykij » środa, 25 października 2023, 19:03

uważam, że merytoryczna dyskusja jest potrzebna
dlaczego ciągle ma być narracja jednej ze strony
zdaję sobie sprawę z naszych doświadczeń bezskuteczności, ale to nie znaczy, że mamy pozostać w marazmie
mam świadomość, że rozwiązanie będzie polityczne, ale przecież tak dba się o dobrą narrację do tego rozwiązania i tylko na tej narracji zapadały orzeczenia etc.
sama jestem ciągle w niedoczasie i nie analizowałam jeszcze

ciekawić może reakcja obecnej KRS
nie w kontekście sytuacji indywidualnych, ale sądownictwa jako całości, bo przecież tego formalnie się podjęli

w ogóle dziwi mnie, że ludzie pójdą jak na rzeź pod ten projekt i nie chodzi mi o weryfikację powołań, ale w ogóle o pomysł na funkcjonowanie

nie wiem, na ile np. Maciek Strączyński ma możność publikowania
niestety może nie podjąć się wypowiadania, bo sytuacja jest delikatna i merytoryczność nie będzie brana pod uwagę, a co innego pójdzie na tapetę
to, że są osoby, które są kompetentne i w jakichś gremiach ich argumenty zaistnieją, to przy walcu nagłośnionego PR wystarczy ?

Jacek Skała na forum RZ jak zwykle wypunktował projekt dot. prokuratury
Każdemu zapewnia się wolność wyrażania swoich poglądów (art. 54 Konstytucji RP)
Każdy ma prawo do wolności wyrażania opinii. Prawo to obejmuje wolność posiadania
poglądów oraz otrzymywania i przekazywania informacji i idei (art. 10 EKPC)

? http://www.rp.pl/Opinie/304129969-Gwiaz ... w-KRS.html
? https://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/ ... eniem.html
357
Włóczykij
pełnoprawny sędzia
pełnoprawny sędzia

Kim jestem ?: sobą

Postprzez mathra » czwartek, 26 października 2023, 11:32

Rzeźnicki?
"Nic tak nie denerwuje kobiety jak wszystko"
mathra
pełnoprawny sędzia
pełnoprawny sędzia

Kim jestem ?: Jestem fanem tego forum :)

Postprzez rbk » czwartek, 26 października 2023, 11:36

mathra napisał(a):Rzeźnicki?

Polecam treść.
Gdyby dureń zrozumiał, że jest durniem, automatycznie przestałby być durniem. Z tego wniosek, że durnie rekrutują się jedynie spośród ludzi pewnych, że nie są durniami.

Stefan Kisielewski
rbk
pełnoprawny sędzia
pełnoprawny sędzia

Postprzez rbk » czwartek, 26 października 2023, 11:37

Art. 181
§ 1. Sędzia odpowiada dyscyplinarnie w razie uzyskanie drugiej negatywnej oceny okresowej, o której mowa w art. 122.
§ 2. O uzyskaniu przez sędziego drugiej negatywnej oceny okresowej, o której mowa w art. 122, prezes sądu, w którym sędzia ma miejsce służbowe, zawiadamia Rzecznika Dyscyplinarnego Sędziów Sądów Powszechnych, który sporządza wniosek dyscyplinarny. Postępowania wyjaśniającego nie przeprowadza się.
§ 3. W postępowaniu, o którym mowa w § 1, orzeka w pierwszej instancji Sąd Najwyższy w składzie trzech sędziów. Postępowanie ograniczone jest do zbadania podstaw złożenia sędziego z urzędu w rozumieniu art. 122. W razie stwierdzenia ich wystąpienia, orzeka się karę, o której mowa w art. 184 § 1 pkt 7.
§ 4. W toku postępowania sędzia może powoływać się na okoliczności świadczące o nieprawidłowościach dokonanych ocen okresowych.
§ 5. Odwołanie Sąd Najwyższy rozpoznaje odwołanie w składzie pięciu sędziów.

Pamiętam, że jako IS kwestionowaliśmy generalnie oceny okresowe, ale jak widać już nikt o tym nie pamięta. W sądach wszyscy tylko czekają na dodatkową biurokrację z tym związaną.
Gdyby dureń zrozumiał, że jest durniem, automatycznie przestałby być durniem. Z tego wniosek, że durnie rekrutują się jedynie spośród ludzi pewnych, że nie są durniami.

Stefan Kisielewski
rbk
pełnoprawny sędzia
pełnoprawny sędzia

Postprzez gonzo » czwartek, 26 października 2023, 12:13

Ja pamiętam i dalej uważam, że to nie jest dobry pomysł. W innym jednak wątku przeczytałem, że spłaszczenie i oceny okresowe to panaceum na całe zło. Wypowiedź z samego topu tego forum.
Zwięzłość jest siostrą talentu - Anton Pawłowicz Czechow
gonzo
pełnoprawny sędzia
pełnoprawny sędzia

Kim jestem ?: cywilistą

Postprzez rbk » czwartek, 26 października 2023, 19:06

gonzo napisał(a):Ja pamiętam i dalej uważam, że to nie jest dobry pomysł. W innym jednak wątku przeczytałem, że spłaszczenie i oceny okresowe to panaceum na całe zło. Wypowiedź z samego topu tego forum.

Czyja wypowiedź? Bo nie zauważyłem.

Stefan Kisielewski
rbk
pełnoprawny sędzia
pełnoprawny sędzia

Postprzez Włóczykij » czwartek, 26 października 2023, 21:53

rbk napisał(a):
gonzo napisał(a):Ja pamiętam i dalej uważam, że to nie jest dobry pomysł. W innym jednak wątku przeczytałem, że spłaszczenie i oceny okresowe to panaceum na całe zło. Wypowiedź z samego topu tego forum.

oceny to była Themis, więc też się dziwię
z topu tego forum, to można linkować :
https://www.kwartalnikiustitia.pl/czemu ... dziow,2052 ... dziow,2052
Stowarzyszenie Sędziów Polskich „­Iustitia” przedstawiło opinię na temat ww. projektu4, w której odrzuciło pomysł ocen okresowych w kształcie zaproponowanym przez ministerstwo

a tu:
https://for.org.pl/upload/Nowy_Wymiar_S ... wieweb.pdf ... wieweb.pdf
i z topu forum : "Zarzuty podnoszone przez część środowiska sędziowskiego wobec projektu wprowadzenia ocen okre-
sowych, którym zajmiemy się w raporcie, syntetycznie sformułowali I. Bujak, E. Sawko i K. Zawiślak. We-
dług nich sędziowie już w tej chwili podlegają (...) nieustannej ocenie. Wszystkie orzeczenia merytoryczne i
większość orzeczeń formalnych podlega kontroli instancyjnej...".

Idea oceny okresowej sędziego jest tak oczywistym podważenie niezawisłości, że osłabia mnie konieczność pisania o tym. Bo jak można dyskutować z ludźmi, którzy jako vcMS, potem MZ w strategii dla sądownictwa ujął rzeczy kuriozalne i nie można go było - w tym F. Batorego przekonać, że terminologia interesariusz jest zła, bo chodzi o obywatela. Po długi czasie zmienił. Jednak ten background z argumentacji o sektorze publicznym obnaża faktyczne wtargnięcie władzy wykonawczej, a nie usprawnienie wymiaru sprawiedliwości. Ile razy można pisać to samo ?

1. Oceny okresowe były i dostarczyły doświadczeń tych co zawsze.
2. Poprzednio była wizytacje wydziału, gdzie był obraz danych statystycznych ogólnych i sędziów oraz omówienie kluczowych kwestii. Sędzia czuł odpowiedzialność/presję/inne, widząc swą oceną na tle kolegów. Taka ocena miała kontekst, porównywalność.
3. Do tej pory nie ma organizacji fachowego nadzoru wizytacyjnego do strony przedmiotowej, a do tego od lat się on pogarsza, bo stare dobre wzory odchodziły z ludźmi.
4. Skala ukrywania danych o sądzie w sądzie nieustannie się powiększa.
5. Oceny to kolejna mistyfikacja, by nie pokazać prawdy o bałaganie.
6. Z tego, co pamiętam, sędziowie II instancji nie byli oceniani. Tymczasem sądu I instancji zawsze są oceniane. SN ma natomiast kontrolę publiczną, gdyż jego orzeczenia są w większym stopniu dostępne Do orzeczeń sądów II Instancji nawet sędzia ma ograniczony dostęp, co obecna KRS także utrwalała.
itd.
gratulacje dla Komisji Weneckiej i innych świętych za firmowanie tej hipokryzji

problem tych ocen to kwestia kręgosłupa wymiaru sprawiedliwości
to nie jest kwestia biurowej sprawozdawczości dla kolejnych papierów dla papierów
Każdy ma prawo do wolności wyrażania opinii. Prawo to obejmuje wolność posiadania

357
Włóczykij
pełnoprawny sędzia
pełnoprawny sędzia

Postprzez Włóczykij » czwartek, 26 października 2023, 22:08

ps. sorry gonzo, przypomniała sobie, faktycznie - ważenie spraw jako panaceum... Po prostu wiesz więcej.

357
Włóczykij
pełnoprawny sędzia
pełnoprawny sędzia

Postprzez mathra » piątek, 27 października 2023, 10:54

Zgadzam się, że oceny okresowe i złożenie z urzędu przy dwóch negatywnych to jakieś kuriozum i że stanowi zagrożenie dla niezawisłości.
"Nic tak nie denerwuje kobiety jak wszystko"
mathra
pełnoprawny sędzia
pełnoprawny sędzia

Kim jestem ?: Jestem fanem tego forum :)

Postprzez Geralt » piątek, 27 października 2023, 13:57

mathra napisał(a):Zgadzam się, że oceny okresowe i złożenie z urzędu przy dwóch negatywnych to jakieś kuriozum i że stanowi zagrożenie dla niezawisłości.

No to masz odpowiedź co do tytułu wątku. Nie jedyną zresztą. :/:

Geralt
Global Moderator
Global Moderator

Postprzez Dreed » piątek, 27 października 2023, 14:05

To akurat w mojej ocenie najmniej sprzeczne z Konstytucją i wszelakimi zasadami rozwiązania. Wystarczy przeczytać całość. Nikt normalny nie podpisze się pod nim.
Dreed
Site Admin
Site Admin

Obrazy: 7
Kim jestem ?: Zły admin

Postprzez iga » piątek, 27 października 2023, 18:43

rbk napisał(a):

moja.
Ale tylko w warunkach spłaszczenia.
W przeciwnym wypadku będzie służyła gloryfikacji pracy jednych i umniejszaniu pracy innych sędziów celem ułatwienia jednym awansu, a drugim ich utrudnienia. IS głupia nie jest <rotfl>
iga
Global Moderator
Global Moderator

Postprzez iga » piątek, 27 października 2023, 19:55

mathra napisał(a):Zgadzam się, że oceny okresowe i złożenie z urzędu przy dwóch negatywnych to jakieś kuriozum i że stanowi zagrożenie dla niezawisłości.

przy dwóch negatywnych - dyscypinarka. Złożyć z urzędu można tylko orzeczeniem sądu, a nie opinią (art. 180 ust. 2 Konstytucji)
iga
Global Moderator
Global Moderator

Postprzez iga » sobota, 28 października 2023, 13:05

dodam, że ujednolicenie stanowiska sędziego (zlikwidowanie awansów) oznaczać będzie odebranie władzy nad sędziami zarówno tym z zewnątrz sądu jak i z wewnątrz.
Nie ma lepszej gwarancji niezależności i niezawisłości od ujednolicenia.

Nawet awansowanie do wyższej instancji nie oznacza, że problem z naciskami się skończył. Sędziowie w procedurze awansowej innych sędziów uczestniczą bowiem w głosowaniu nad kandydaturą czy w wydawaniu opinii.
iga
Global Moderator
Global Moderator

Postprzez Hammurabi » sobota, 28 października 2023, 13:56

iga napisał(a):dodam, że ujednolicenie stanowiska sędziego (zlikwidowanie awansów) oznaczać będzie odebranie władzy nad sędziami zarówno tym z zewnątrz sądu jak i z wewnątrz.

Nawet awansowanie do wyższej instancji nie oznacza, że problem z naciskami się skończył. Sędziowie w procedurze awansowej innych sędziów uczestniczą bowiem w głosowaniu nad kandydaturą czy w wydawaniu opinii.

Dobry dowcip - wtedy cała władza w ręce prezesów, kolegiów i frakcji sądowych.

"Jednolity" status prokuratora pokazał nam, jak świetnie można rzucać prokuratorami to tu, to tam, żeby wyjaśnić jednemu z drugim, jak ma rozumieć i stosować prawo.
Hammurabi
pełnoprawny sędzia
pełnoprawny sędzia

Kim jestem ?: Born to be online

Postprzez iga » sobota, 28 października 2023, 15:40

Hammurabi napisał(a):
iga napisał(a):dodam, że ujednolicenie stanowiska sędziego (zlikwidowanie awansów) oznaczać będzie odebranie władzy nad sędziami zarówno tym z zewnątrz sądu jak i z wewnątrz.

"Jednolity" status prokuratora pokazał nam, jak świetnie można rzucać prokuratorami to tu, to tam, żeby wyjaśnić jednemu z drugim, jak ma rozumieć i stosować prawo.

Ciągle tym straszycie. To bzdura.
art. 180 Konstytucji gwarantuje sędziom nieprzenoszalność. Prokuratorzy nie mają takich gwarancji.

W początkach mojej pracy to owszem, nikt się Konstytucją nie przejmował.
iga
Global Moderator
Global Moderator

Postprzez Hammurabi » sobota, 28 października 2023, 15:53

Pozbądź się, proszę, tej komunistycznej maniery zwracania się w liczbie mnogiej. A to co łączy dobrozmianowych sędziów z iustitianami, to miłość do jednolitego statusu sędziego. Mam nadzieję, że politycy bedą rozsądniejsi od aktywistów sędziowskich wszelkiej maści, bo - mam wrażenie - że nikt tak nie nastaje na bezpieczniki niezawisłości, jak aktywiści.
Hammurabi
pełnoprawny sędzia
pełnoprawny sędzia

Postprzez Dreed » sobota, 28 października 2023, 15:54

@Hammurabi
O czym Ty piszesz? Bo ja jakoś nie widzę władzy prezesów, a wręcz przeciwnie. Obecnie mamy nawet wypaczenie "nieprzenoszalności" sędziów bo nawet dodanie dyżuru czy próba wzmocnienia cywilnego z innego cywilnego jest "zamachem". Zmiana budynku zbrodnią, a Ty wymyślasz przeniesienia jak w prokuraturze...
Dreed
Site Admin
Site Admin

Kim jestem ?: Zły admin

Postprzez Hammurabi » sobota, 28 października 2023, 17:37

O prostej rzeczy - obecnie nie da się nami pomiatać, jak prokuratorami, wertykalnie i horyzontalnie, bo sądy mają kognicję wyznaczoną przez siedzibę i rząd. Jeśli by to się zmieniło, oby nie, to jak się taki s. Gąciarek nie spodoba prezesowi mianowanemu przez ministra Ziobrę, a kiedyś znów będzie minister Ziobro, nie ma co się oszukiwać, albo s. Schab prezesowi iustitiańskiemu, to zamiast w Wawie sądzić sprawy z zakresu SO, będzie sądził sprawy prywatnoskargowe w Żyrardowie. Bo przecież w takim Żyrardowie na pewno akurat będą potrzeby kadrowe.
Hammurabi
pełnoprawny sędzia
pełnoprawny sędzia

Postprzez Włóczykij » sobota, 28 października 2023, 20:10

Hammurabi napisał(a):

w jednolitym statusie u IS chodziło jednak o co innego

357
Włóczykij
pełnoprawny sędzia
pełnoprawny sędzia

Postprzez Geralt » niedziela, 29 października 2023, 09:02

Hammurabi napisał(a):Pozbądź się, proszę, tej komunistycznej maniery zwracania się w liczbie mnogiej. A to co łączy dobrozmianowych sędziów z iustitianami, to miłość do jednolitego statusu sędziego. Mam nadzieję, że politycy bedą rozsądniejsi od aktywistów sędziowskich wszelkiej maści, bo - mam wrażenie - że nikt tak nie nastaje na bezpieczniki niezawisłości, jak aktywiści.

Nieusuwalność jest dość ważnym bezpiecznikiem. Najważniejszym nawet. :/:

Wykręcenie go jeden raz skończy się wykręcaniem co 4 lata.

Tak jak z zamrożeniem.

Geralt
Global Moderator
Global Moderator

Postprzez Włóczykij » niedziela, 29 października 2023, 11:40

Geralt napisał(a):
Hammurabi napisał(a):Pozbądź się, proszę, tej komunistycznej maniery zwracania się w liczbie mnogiej. A to co łączy dobrozmianowych sędziów z iustitianami, to miłość do jednolitego statusu sędziego. Mam nadzieję, że politycy bedą rozsądniejsi od aktywistów sędziowskich wszelkiej maści, bo - mam wrażenie - że nikt tak nie nastaje na bezpieczniki niezawisłości, jak aktywiści.

Nieusuwalność jest dość ważnym bezpiecznikiem. Najważniejszym nawet. :/:

Wykręcenie go jeden raz skończy się wykręcaniem co 4 lata.

Tak jak z zamrożeniem.

celnie wychwyciłeś problem
w różnych dokumentach programowych o sądownictwie jest jak zwykle bla bla o niezawisłości i umyka tam nieusuwalność, bo akcent idzie na szerokie spektrum bla bla o niezawisłości i w razie przecięcia tych dwóch płaszczyzn zachodzi obawa przekoziołkowania w wykładni w złym kierunku (bo zakresy oby gwarancji zostaną źle rozpoznane i wyważone)

357
Włóczykij
pełnoprawny sędzia
pełnoprawny sędzia

Powrót do Projekty