anpod napisał(a):Rafał R napisał(a):Awans dla Lasoty, „egzekutora” Ziobry. Będzie szefem sędziów, których ścigał za prawo UE
https://oko.press/kolejny-awans-dla-egz ... a-warszawa ... a-warszawa
Jak wczoraj przeczytałam, to od razu stwierdziłam, że powinien dostać jeszcze posadę wykładowcy. Prowadzić szkolenia z zarządzania czasem!! Nie ograniczać się do sędziów- na całą Polskę! Ba! Dla całego swiata!
Rafał R napisał(a):Stanowisko zarządu Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Sędziów Sądów Administracyjnych z 19 listopada 2023 r. w sprawie działań zmierzających do przywrócenia praworządności w zakresie prawidłowego składu KRS oraz powołań na stanowisko sędziego dokonanych na wniosek KRS działającej w niewłaściwym składzie
https://monitorkonstytucyjny.eu/archiwa/27059
hardy50 napisał(a):może w sądach administracyjnych maja mało pracy albo mało sędziów neo, ale znam sądy, gdzie całe wydziały są złożone z sędziów neo. Ciekawe, kto przejmie ich sprawy i jak naród będzie zadowolony, że w imię zemsty dokonuje się zapaść wymiaru sprawiedliwości na dekady. Jestem także ciekawy opinii tzw. starych sędziów na temat zwiększenia wpływu w ich referatach. Z moje perspektywy jest to dramat, ale co ja tam wiem.
Nie za bardzo masz rację - np. za ostatnie 3 lata połowa wyroków z moim udziałem miała też w składzie asesora.hardy50 napisał(a):może w sądach administracyjnych maja mało pracy albo mało sędziów neo, ale znam sądy, gdzie całe wydziały są złożone z sędziów neo. Ciekawe, kto przejmie ich sprawy i jak naród będzie zadowolony, że w imię zemsty dokonuje się zapaść wymiaru sprawiedliwości na dekady. Jestem także ciekawy opinii tzw. starych sędziów na temat zwiększenia wpływu w ich referatach. Z moje perspektywy jest to dramat, ale co ja tam wiem.
iga napisał(a):Prof. Zoll: Uchwałą Sejmu odwołać neo-KRS i dublerów z TK. Cofnąć nominacje neo-sędziów
https://oko.press/prof-zoll-naprawa-sady
nie spodziewałam się takich herezji po nim.
Kontrola sądowa postanowienia Prezydenta o powołaniu na sędziego? Na wniosek Prokuratora Generalnego? Przez NSA, który już kilkakrotnie stwierdził brak swoich kompetencji w tym zakresie?![]()
No to sorry - ale jakby to przeszło, to wszystkie powołania będą do zaskarżenia. I to nie wiadomo kiedy to się skończy, bo przed rozpoznaniem tych wniosków trzeba najpierw poddać kontroli sądowej powołania sędziów NSA - bo niby czemu nie??
Poza tym - co potem? Przecież Konstytucja nie przewiduje możliwości uchylenia postanowienia Prezydenta. I co będzie następne - uchylenie ułaskawienia? Pozbawienie stopnia generalskiego?![]()
Co do okrągłego stolika to wiemy jak to wyglądało. Było coś o jesieni i o wiośnie. A sędziów do KRS mieli wybrać sędziowie przed oczyszczeniem.
Trudno mieć pretensje, absolutnie nie mam, z władzą trudno się rozmawia - raz byłam na takiej rozmowie z ramienia IS w MS- ie w sprawie wynagrodzeń. Na początku było to jak rozmowa że ścianą, dopiero potem lekka odwilż, ale i tak niewiele ugraliśmy, strasznie nas te rozmowy umęczyły, a i tak wszyscy mieli pretensje. Powiedziałam sobie wtedy "pierwszy i ostatni raz". Więc ok. ale okrągły stolik to był okres przejściowy, i nie należy się tych ustaleń trzymać (a nawet nie powinno się).
Co do TK, to już zacytowałam wyrok powyżej. Dodam, że w żadnym wypadku nie kwestionuję też pozostałych wskazań z tego wyroku, a mianowicie, że trzech sędziów było wybranych prawidłowo, a dwóch nie. O ile jednak pamiętam wszystkie te pięć uchwał Sejm wydał w jednym dniu, bodajże 8 października 2015 roku - i nie było wiadomo, które są prawidłowe, a które nie. I w tej sytuacji Prezydent nie wiedział od kogo ma odebrać ślubowanie, a od kogo nie.
Co do KRS to się z argumentacją kompletnie nie zgadzam:
1. Pan Profesor mówi, że Sejm może działać wyłącznie w granicach swoich kompetencji. Jak najbardziej zgoda.
Ale kompetencje Sejmu nie kończą się na art. 95 Konstytucji. To także art. 104 w zw. z art.120 - czyli posłowie jako przedstawiciele narodu mogą podejmować uchwały. Jest to kompetencja bardzo ogólna i bardzo szeroka. Zamieszczona po to, by nie było luki gdy się okaże, że żaden organ nie ma kompetencji. Sejm, w przeciwieństwie do Prezydenta (art.126 ust.3) i Rady Ministrów (art. 146) ma zatem jeszcze ten art.104 w zw. z art. 120.
2. Upoważnienia takiego nie dostali sędziowie. Skoro przyjmujemy, że organy mają działać w granicach kompetencji - to sędziom nie przyznano nawet tak ogólnej kompetencji jw.
3. Mam wątpliwość czy sędziom można przyznać kompetencje na podstawie wykładni. To nie byłaby nawet wykładnia rozszerzająca, tylko przyznająca. A to już wtedy nie jest wykładnia. Chyba, że Pan Profesor jednak uzna ust. 4 - to wtedy można.
Po drugie jeśli już przyznawać kompetencje w drodze wykładni, to sądom (przyjmując, że KRS jest zbieraniną przedstawicieli wszystkich władz), a nie sędziom - przy czym SN i NSA już mają swoich przedstawicieli. Pozostają apelacje, TK, Trybunał Stanu. Przede wszystkim jednak sądom nie przyznano kompetencji innych niż orzecznicze (chyba, że ust. 4 - to wtedy można).
iga napisał(a):Prof. Zoll: Uchwałą Sejmu odwołać neo-KRS i dublerów z TK. Cofnąć nominacje neo-sędziów
marciano napisał(a):iga napisał(a):Prof. Zoll: Uchwałą Sejmu odwołać neo-KRS i dublerów z TK. Cofnąć nominacje neo-sędziów
Abstrahując od oceny oceny KRS i ostaniach 8 lat w sądownictwie, to chyba jednak niektórzy nie zdają sobie sprawy jaką to "puszkę z Pandorą" (jak to któryś poseł kiedyś powiedział) otworzy się takimi decyzjami. A kto jak kto, ale prof. Zoll powinien mieć tego świadomość.
Gdyby nie to że skutki dla całego sądownictwa będą katastrofalne, to mogłoby to być nawet zabawne.
marciano napisał(a):Abstrahując od oceny oceny KRS i ostaniach 8 lat w sądownictwie, to chyba jednak niektórzy nie zdają sobie sprawy jaką to "puszkę z Pandorą" (jak to któryś poseł kiedyś powiedział) otworzy się takimi decyzjami. A kto jak kto, ale prof. Zoll powinien mieć tego świadomość.iga napisał(a):Prof. Zoll: Uchwałą Sejmu odwołać neo-KRS i dublerów z TK. Cofnąć nominacje neo-sędziów
censor napisał(a):marciano napisał(a):Abstrahując od oceny oceny KRS i ostaniach 8 lat w sądownictwie, to chyba jednak niektórzy nie zdają sobie sprawy jaką to "puszkę z Pandorą" (jak to któryś poseł kiedyś powiedział) otworzy się takimi decyzjami. A kto jak kto, ale prof. Zoll powinien mieć tego świadomość.iga napisał(a):Prof. Zoll: Uchwałą Sejmu odwołać neo-KRS i dublerów z TK. Cofnąć nominacje neo-sędziów
Przy kolejnej zmianie władzy będą uchwałami Sejmu odbierać tytuły profesorskie?
Geralt napisał(a):
I co? Możliwe?
Pytam, bo nie mam abonamentu.
Choć po poglądach autora sądzę, że niemożliwe.
Hammurabi napisał(a):Geralt napisał(a):
I co? Możliwe?
Pytam, bo nie mam abonamentu.
Choć po poglądach autora sądzę, że niemożliwe.
- W sprawie tzw. dublerów: tak.
- W przypadku sędziów-członków KRS: nie.
Rafał R napisał(a):Obecna Krajowa Rada Sądownictwa nie ma legitymacji do występowania przed Trybunałem Konstytucyjnym – stwierdzi w zdaniu odrębnym sędzia Piotr Pszczółkowski.
Zdanie odrębne zostało złożone do wyroku TK z 8 listopada 2023 r. dotyczącego przepisów, które zamroziły waloryzację sędziowskich wynagrodzeń na rok 2023 (sygn. akt K 1/23). Jego autor uważa, że postępowanie to w zakresie, w jakim zostało zainicjowane wnioskiem Krajowej Rady Sądownictwa (oprócz niej wnioski do TK złożył I prezes Sądu Najwyższego oraz prezes Naczelnego Sądu Administracyjnego), powinno zostać umorzone. A to z uwagi na to, że KRS w obecnym składzie nie jest organem ukształtowanym w sposób wymagany przez ustawę zasadniczą. „Tymczasem, podobnie jak w wypadku pozostałych organów konstytucyjnych, dochowanie konstytucyjnych wymogów uformowania składu organu warunkuje jego zdolność do realizacji konstytucyjnie powierzonych kompetencji” – podkreśla autor zdania odrębnego Piotr Pszczółkowski, zastrzegając, że popiera kierunek rozstrzygnięcia, jakie TK podjął w omawianej sprawie.
https://serwisy.gazetaprawna.pl/orzecze ... go-tk.html
Powrót do PROTEST SĘDZIÓW...LIST OTWARTY..POZWY..
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość