Geralt napisał(a):Wszechwładny sądowy formalizm - Tomasz Pietryga o zakończeniu procesu ws. Amber Gold
https://www.rp.pl/Opinie/305219993-Wsze ... -Gold.html
No i trudno się z red. Pietrygą nie zgodzić...
Geralt napisał(a):Wszechwładny sądowy formalizm - Tomasz Pietryga o zakończeniu procesu ws. Amber Gold
https://www.rp.pl/Opinie/305219993-Wsze ... -Gold.html
No i trudno się z red. Pietrygą nie zgodzić...
censor napisał(a):Ja tylko jestem ciekaw - bo przekazy medialne na ten temat milczą - czy w tym konkretnym wypadku odczytywanie wyroku odbywa się z zastosowaniem art.418 par.1a kpk.
censor napisał(a):Ja tylko jestem ciekaw - bo przekazy medialne na ten temat milczą - czy w tym konkretnym wypadku odczytywanie wyroku odbywa się z zastosowaniem art.418 par.1a kpk.
anpod napisał(a):censor napisał(a):Ja tylko jestem ciekaw - bo przekazy medialne na ten temat milczą - czy w tym konkretnym wypadku odczytywanie wyroku odbywa się z zastosowaniem art.418 par.1a kpk.
z tego, co dziś czytałam to tak, ale został zmieniony opis zarzutu z pkt I i taki sposób, że opisano w całości przypisany czyn, a nie w sposób, że z tym ustaleniem, że ( i tu zmiany ) i stad w przypisanym tych ca 18 tys pokrzywdzonych i dane dot umów.
kam napisał(a):Ciekawe czy wyrok jest w aktach i czy udostępnia się je stronom...
marciano napisał(a):kam napisał(a):Ciekawe czy wyrok jest w aktach i czy udostępnia się je stronom...
Też się nad tym zastanawiałem. W sumie nic nie stoi na przeszkodzie aby był w aktach, a jeśli jest to przecież akta są dostępne dla stron, więc po co czekać na ogłoszenie jak można końcówkę, czyli to co najważniejsze, przeczytać. Ciekawe jak to rozwiązano.
Ciekawym tematem jest też to na ile można przerwać ogłaszanie (np. choroba) i jakie są tego skutki. Przepisy milczą.
To znaczy że można i że nie ma problemu (skutków).marciano napisał(a):Ciekawym tematem jest też to na ile można przerwać ogłaszanie (np. choroba) i jakie są tego skutki. Przepisy milczą.
Chyba tu nie ma przepisów przejściowych, więc nowa procedura chwyta sprawę w locie (a sprawa procedurę).Włóczykij napisał(a):zastanowiłam się sama, czy ten przepis nie może być zastosowany ze względu na datę wszczęcia procedury i nowelizacji (jeżeli ma to jakiś wpływ w regulacji międzyczasowej)censor napisał(a):Ja tylko jestem ciekaw - bo przekazy medialne na ten temat milczą - czy w tym konkretnym wypadku odczytywanie wyroku odbywa się z zastosowaniem art.418 par.1a kpk.
censor napisał(a):Chyba tu nie ma przepisów przejściowych, więc nowa procedura chwyta sprawę w locie (a sprawa procedurę).Włóczykij napisał(a):zastanowiłam się sama, czy ten przepis nie może być zastosowany ze względu na datę wszczęcia procedury i nowelizacji (jeżeli ma to jakiś wpływ w regulacji międzyczasowej)censor napisał(a):Ja tylko jestem ciekaw - bo przekazy medialne na ten temat milczą - czy w tym konkretnym wypadku odczytywanie wyroku odbywa się z zastosowaniem art.418 par.1a kpk.
Nie mogę się zgodzić; jego treść jest jednoznaczna i jest pomieszczony w rozdziale 47 kpk dotyczącym wyrokowania (w ogólności). Także więc wykładnia systematyczna nie prowadzi do forsowanego przez Ciebie wniosku.hardy50 napisał(a): ten przepis dotyczy wyrokowania na posiedzeniu np w trybie 335 kpk. , A zatem nie ma zastosowania.
Rafał R napisał(a):„Sueddeutsche Zeitung” przedstawia sędziego Waldemara Żurka jako odważnego przeciwnika demontażu państwa prawa w Polsce.
/.../
https://www.rp.pl/Sedziowie-i-sady/3052 ... prawa.html
Powrót do PROTEST SĘDZIÓW...LIST OTWARTY..POZWY..
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości