iga napisał(a):https://wiadomosci.onet.pl/swiat/rzecznik-tsue-negatywnie-o-izbie-dyscyplinarnej-sn-i-nowej-krs/5g1wdb5
arczi napisał(a):iga napisał(a):https://wiadomosci.onet.pl/swiat/rzecznik-tsue-negatywnie-o-izbie-dyscyplinarnej-sn-i-nowej-krs/5g1wdb5
A jakie prawo unii mówi o tym co to jest niezawisłość sędziowska?
Jeżeli rzecznik twierdzi, że sam sposób powolywania decyduje o niezawislosci sądow, to chyba tsue nie jest nizalezny A sedziowie nie są niezawisli bo są powolywani przez polityków. Zwłaszcza w takiej sytuacji nie powinni orzekać o niezawislosci bo traktaty prawa do tego im nie dały.
Tak jak pisałem- robi się sąd ponad sądami krajowymi co pozbawia suwerenności kraje UNII.
TK powinien stwierdzać czy taki wyrok ma umocowanie w traktatach, jak nie , nie powinien byc stosowany.
Bzdura. Normy traktatowe nie mogą być wyżej niż konstytucyjne. Tym bardziej sądowa wykładnia norm traktatowych.regis napisał(a):….Jak mówił Wawrykiewicz, jeśli TSUE podzieli tę opinię, będzie to oznaczało, że "Krajowa Rada Sądownictwa w tym modelu ukształtowania nie istnieje", a "wyroki wydane przez Izbę Dyscyplinarną powołaną przez neo-KRS nie są wyrokami". (http://www.tvn24.pl)
arczi napisał(a):Sprawa jest prosta. Panstwo polskie powinno oswiadczyc już teraz, że wykona podobny wyrok jeżeli wszystkie panstwa UE spełnią wymagania wskazane przez Rzecznika.
Póki co warunki 2 nie spełnia 9 państw, a 3 i 4 po 2.
Wszyscy niemieccy sędziowie na zieloną trawkę?arczi napisał(a):Zwłaszcza, że podobno wyroki TSUE są bezpośrednio skuteczne we wszystkich państwach..
Geralt napisał(a):Wszyscy niemieccy sędziowie na zieloną trawkę?arczi napisał(a):Zwłaszcza, że podobno wyroki TSUE są bezpośrednio skuteczne we wszystkich państwach..
Wysłane z mojego LM-X410.FN przy użyciu Tapatalka
Problemy się nie skończą... Dopiero się zaczną...Włóczykij napisał(a):no i załóżmy, że jest orzeczenie i trzeba wprowadzić zmiany
a co z tym, co do tej pory ?
no zdaje się nie ma podstawy do kasacji ?
można założyć, że prawo krajowe wprowadzi skasowanie
i wtedy powoła się na precedensy z TK![]()
no wiadomo, że powołał się na słuszność najsłuszniejszychale czy to wystarczy ?
ID można zlikwidować łatwo. Zwykła ustawa. Byle wola polityczna była...arczi napisał(a):Ewentualne zmiany tylko na przyszlosc. Oczywiście jak inni wprowadzą..
Z pewnością ID i KRS zostaną.
Otóż to. Lepiej późno niż wcale.regis napisał(a):jasne że lepiej jak w końcu się ujawni, ja nie mam nic przeciw![]()
okaże się tylko wówczas ( ci którzy się tego domagali ..m.in szermując hasłem "nie wiem czy podpisał się sędzia"..)PO CO to było
A jak to się ma do RODO? Czy osoby które podpisały listy poparcia wyraziły zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych w innym celu aniżeli poparcie?Geralt napisał(a):Otóż to. Lepiej późno niż wcale.regis napisał(a):jasne że lepiej jak w końcu się ujawni, ja nie mam nic przeciw![]()
okaże się tylko wówczas ( ci którzy się tego domagali ..m.in szermując hasłem "nie wiem czy podpisał się sędzia"..)PO CO to było
Wrzód narastał i trzeba go było wreszcie przeciąć. Jeden argument dla TSUE mniej (tak już z czysto praktycznego punktu widzenia.
Wysłane z mojego LM-X410.FN przy użyciu Tapatalka
To Wanam na TT. Ale sensu w tym nie widzę...arczi napisał(a):Jak ktoś już napisal.. Spragnieni hejtu po wyroku NSA muszą się spieszyć bo przed nimi jeszcze procedura przymuszająca ... Niedlugo koniec kadencji Sejmu i dokumenty trafią do archiwum wyodrębnionego, gdzie będą czekać na ich opracowanie i udostępnienie już jako zasobu archiwalnego jakieś 20 lat..
Powrót do PROTEST SĘDZIÓW...LIST OTWARTY..POZWY..
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości