romanoza napisał(a):To może wstrząsnąć całym polskim wymiarem sprawiedliwości. Sędzia Sądu Najwyższego Kamil Zaradkiewicz skierował wczoraj do Trybunału Konstytucyjnego cztery pytania prawne, które mogą podważyć uprawnienia orzecznicze kilku tysięcy polskich sędziów. „Nowy” sędzia SN prosi też Trybunał o zablokowanie postępowań ws. rekomendacji wydanych przez nową KRS.
https://www.rmf24.pl/fakty/polska/newsa ... ssion=true ... ssion=true
Jeżeli tak to sam Kamil Zaradkiewicz też sędzią nie jest i nie ma żadnego pytania. Tak na szybko - bez pretensji do pewności - chyba tylko 3 sędziów członków obecnej KRS dostało nominacje przed 2000. Pewności nie mam ale jestem dziwnie pewien, że większość dostała je po 2000 r. Czyli - jeżeli przyjąć narrację autora - to nie powołano 15 sędziów do KRS. Bo przecież nie byli sędziami. Czyli nie było KRS od wiosny ubiegłego roku w ustawowym składzie, nie było zatem również ważnych nominacji w 2018 i 2019. A zatem i sam Zaradkiewicz nie mógł zostać SSN. Tym bardziej, że chyba nie był jednogłośnie opiniowany (była jakaś historia, że aż MS się zjawiał na KRS i z Krystyną Pawłowicz się spierał) i konia z rzędem temu kto powie, że czy głosowali na niego sędziowie czy nie-sędziowie.
A tak poza tym - na razie rekord odlotu dzierżył w mojej prywatnej hierarchii odlotowców w SN ten od pytania o możliwość orzekania delegowanych w sądach wyższych. To dotarło do siódemki w SN. Teraz przyznam - przebicie.
Nie wiem tylko czego się spodziewać - najpewniej orzeczenia, że Joker bije wszystko. Czyli nominacja z rąk Prezydenta RP konwaliduje wszystko. W sumie tak kiedyś napisałem i na forum, ale jakoś tak jak to oglądam to mnie coraz większy smutek ogarnia. Przypomina się pewien kandydat na prezydenta miasta na północnym wschodzie co to mówił "nic nie będzie". Chyba do tego zmierzamy.
W każdym bądź razie - przypomnę, że jeszcze pracować trzeba. Tym bardziej, że te nieważne miliony orzeczeń cywilnych i karnych..... RP by się nie wypłaciła. Tylko kto te odszkodowania orzeknie? Bo wtedy u nas nie będzie miał kto.
'Bez urazy, kapitanie, ale nikt w całym tym j...m wszechświecie, dziele Pana Naszego, nie może wykluczyć wypadków losowych i nieprzewidzianych okoliczności."