Hammurabi napisał(a):Piotr Zaremba: Destrukcyjna rewolta sędziów. PiS współwinny
Nie zgadzając się może w 100% z tezami autora chcę jednak go pochwalić za rzetelną, obiektywną robotę, taką sine ira et studio.
prorator napisał(a):@suzana22 - ale tu idzie najprawdopodobniej o delegację z płaceniem - skoro był od lat
prorator napisał(a):@suzana22 - ale tu idzie najprawdopodobniej o delegację z płaceniem - skoro był od lat
prorator napisał(a):Darkside napisał(a):nie ma od lat del z płaceniemprorator napisał(a):@suzana22 - ale tu idzie najprawdopodobniej o delegację z płaceniem - skoro był od lat
Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
wow czlowiek uczy się całe życie - w prokuraturze delegacje powyżej 6 miesięcy są z płaceniem - stawka podstawowa instancji do jakiej jestes delegowany, nie spodziewałem się, że w sądach jest inaczej, w sumie ciekawe czemu ta różnica
censor napisał(a):@ Hammurabi
Prawdopodobnie pozostaniemy przy odrębnych zdaniach co do tego, czy omawiane tu wypowiedzi są zdaniami w sensie logicznym czy mają charakter ocen. Ja w każdym razie twierdzę, że przy tego rodzaju ocenach (tu już wchodzimy na drugi poziom oceniania: czy dana wypowiedź jest zdaniem w sensie logicznym czy oceną) nie można poprzestawać jedynie na analizie warstwy werbalnej.
magdam napisał(a):jano1976 napisał(a):(..,)
Acha, i wskaż mi może dlaczego kiedyś MS wydał polecenie by Prezesi chcący sędziego na delegację ogłaszali to jednak wszem i wobec sędziom...A czekaj... chyba jednak sam wyciągnę wniosek.
Bzdura, MS nigdy takiego polecenia nie wydał.
magdam napisał(a):Hammurabi napisał(a):magdam napisał(a):jano1976 napisał(a):(..,)
Acha, i wskaż mi może dlaczego kiedyś MS wydał polecenie by Prezesi chcący sędziego na delegację ogłaszali to jednak wszem i wobec sędziom...A czekaj... chyba jednak sam wyciągnę wniosek.
Bzdura, MS nigdy takiego polecenia nie wydał.
Oj nie - bądźmy sprawiedliwi - to za Z.Z. zaczęło się informowanie o delegacjach i pewnego rodzaju "konkursy" na delegacje.
MS nie zajął tego typu stanowiska ani nie wydawał tego typu poleceń.
Ogłaszanie przez prezesów informacji o delegacjach było konsekwencją stanowiska KRS:
http://www.krs.pl/admin/files/201268.pdf
Joasia napisał(a):(...) Nie. Jest to konsekwencją wymogu MS. Bez konkursu zwracają wnioski bez rozpatrzenia.
Włóczykij napisał(a):Paradoks to teraz jest taki, że wiele pism jest podawanych przez prezesów do wiadomości ogółu.
Natomiast odmówiono mi, mimo ponowień wniosku, protokołu z kolegium, a kiedyś (przed zmianą) mogłam go otrzymać. No tak się kolegium w swej samorządności i niezależności przejawia ...
magdam napisał(a):Joasia napisał(a):(...) Nie. Jest to konsekwencją wymogu MS. Bez konkursu zwracają wnioski bez rozpatrzenia.
Nie przeczę, że w niektórych sądach m.in. w Warszawie być może dopiero po jakimś piśmie z MS-u wprowadzono taką praktykę, zalecenie takie wydał jednak KRS kilka lat wcześniej, a że niektórzy do tego się nie zastosowali to tylko o tych niektórych świadczy.
A poza tym skoro twierdzisz, że teraz na skutek pisma MS-u jest tak, że bez konkursu wnioski o delegacje są przez MS zwracane, to jak się to ma np. do delegacji z-ców rzecznika dysc. P. Radzika i M. Lasoty do SO w W-wie?
Był konkurs?
.
A nie "sędzia"Joasia napisał(a):że na orzeczeniach zamiast SSR del pisałby SSR.
Joasia napisał(a):prorator napisał(a):Darkside napisał(a):nie ma od lat del z płaceniemprorator napisał(a):@suzana22 - ale tu idzie najprawdopodobniej o delegację z płaceniem - skoro był od lat
wow czlowiek uczy się całe życie - w prokuraturze delegacje powyżej 6 miesięcy są z płaceniem - stawka podstawowa instancji do jakiej jestes delegowany, nie spodziewałem się, że w sądach jest inaczej, w sumie ciekawe czemu ta różnica
Za min. chyba Kwiatkowskiego chcieli zlikwidować delegacje. Ale na etapie sejmowym jednak ich nie zlikwidowali. Ale zapomnieli o tym przepisie o dodatku, który wyleciał i go nie przywrócili w pracach sejmowych. Jakoś tak było. Geralt, który dobrze pamięta różne takie historie, może mógłby potwierdzić albo sprostować, jeśli niedokładnie pamiętam..
romanoza napisał(a):A nie "sędzia"Joasia napisał(a):że na orzeczeniach zamiast SSR del pisałby SSR.No chyba, że coś przegapiłem.
prorator napisał(a):Joasia napisał(a):prorator napisał(a):Darkside napisał(a):nie ma od lat del z płaceniemprorator napisał(a):@suzana22 - ale tu idzie najprawdopodobniej o delegację z płaceniem - skoro był od lat
Za min. chyba Kwiatkowskiego chcieli zlikwidować delegacje. Ale na etapie sejmowym jednak ich nie zlikwidowali. Ale zapomnieli o tym przepisie o dodatku, który wyleciał i go nie przywrócili w pracach sejmowych. Jakoś tak było. Geralt, który dobrze pamięta różne takie historie, może mógłby potwierdzić albo sprostować, jeśli niedokładnie pamiętam..
No ale od ładnych paru lat jest to utrzymywane więc z ewentualnego przeoczenia legislacyjnego przekształciło się w rozwiązanie systemowe, które jest po prostu niesprawiedliwe bo różnicuje wynagrodzenia sędziów i prokuratorów, a dodatkowo niezasadnie różnicuje wynagrodzenie takiego długotrwałego delegata względem wykonującego taką samą praktycznie pracę sędziego wyższej instancji.
.
Hammurabi napisał(a):romanoza napisał(a):A nie "sędzia"Joasia napisał(a):że na orzeczeniach zamiast SSR del pisałby SSR.No chyba, że coś przegapiłem.
Mi nikt nominacji na SSR nie zmienił, póki coSędzia to może być i piłkarski
Joasia napisał(a):(...)
3) Bycie sędzią to służba - jeśli jest potrzeba obsądzenia spraw w innym sądzie, by obywatele nie czekali dłużej, niż w innym sądzie, to trzeba to zrobić i tyle.
Włóczykij napisał(a):Jeżeli przy wyborze delegowanego weźmie się pod uwagę staż pracy, to kwestia płatności nie ma znaczenia, gdyż stawki zachodzą na siebie.
Nie wiem, na ile traci się na fakcie opóźnionej nominacji, czy to jakoś przekłada się na szybsze nabywanie prawa do dalszych stawek. Jak zwykle nie wnikałam. Te przeskoki stawkowe też jakieś duże nie są.
Pozostaje jednak oczywiście ta rozbieżność w traktowaniu sędziego i prokuratora.
"Póki co" to jest par.118 ust.2 Regulaminu urzędowania sądów powszechnych. Chcesz powiedzieć, że świadomie go ignorujesz?Hammurabi napisał(a):Mi nikt nominacji na SSR nie zmienił, póki coromanoza napisał(a):A nie "sędzia"Joasia napisał(a):że na orzeczeniach zamiast SSR del pisałby SSR.No chyba, że coś przegapiłem.
Sędzia to może być i piłkarski
Powrót do PROTEST SĘDZIÓW...LIST OTWARTY..POZWY..
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 2 gości