iga napisał(a):Darkside napisał(a):Archi sędzia uznaje że taki dowód jest potrzebny i to jest czynność w która prezes w ramach nadzoru adm. w mojej ocenie wkraczac nie może. Pan Sędzia robi to na swoją odpowiedzialność. Np. jeżeli strony uznają że czynność ta nie ma związku z rozpoznaniem sprawy i prowadzi do przewlekłości mogą wnieść skargę.arczi napisał(a):Darkside napisał(a):Sędzia Juszczyszyn jest SSR w Olsztynie i PSR w Olsztynie powinien mu wystawić del. Nie ma przeszkód aby to zrobił PSO w Olsztynie bowiem czynność procesowa jest zwiazana z rozpoznaniem sprawy tego Sądu.
Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
czy na pewno jest związana z rozstrzyganiem sprawy. A jak sędzia zażąda sobie oględzin Marsa to tez sprawuje wymiar sprawiedliwości?
istora sporu sprowadza się do pytania czy sędzia jest uprawniony do kontroli powołania innego sędziego, jezeli nie, to wszelkie czynnosci z tym związane nie są wymierzaniem sprawiedliwości i sędzia działa poza zakresem swojej władzy.
ale tu nie chodzi o żaden "dowód". Weźże sobie poczytaj w kpc w kpk dział o dowodach - czy znajdziesz tam taki "dowód"
Mój kolega z sądu w sprawie funduszu sepuku zlecił kiedyś w trybie cps dokonanie oględzin oryginałów dokumentów znajdujących się w siedzibie funduszu.
Dla mnie jest to czynność dowodowa czy mająca znaczenie dla rozstrzygnięcia sprawy nie mnie to oceniać.
Nie uważam też aby mógł to robić prezes sądu bowiem nadzór administracyjny kończy się tam gdzie zaczynaja się decyzje niezawisłego sądu.