hardy50 napisał(a):Sąd apelacyjny odroczył rozprawę celem rozpoznania wniosku o wyłączenie.
hardy50 napisał(a):No nic innego, jak przy każdym takim wniosku. Odniosłem się do postu wyżej, chyba arcziego.
Michał 007 napisał(a):Najlepsze będzie jak np. w odwoławczym w sprawie na 11.00 adwokat będzie kwestionował status sedziego bo klient przegrał sprawę a w sprawie na 11.30 juz nie bo klient wygrał sprawę a bedzie o czynił przeciwnik procesowy
arczi napisał(a):https://mobile.twitter.com/PAPinformacje/status/1220704721104785409?s=08
Show must go on..
anpod napisał(a):arczi napisał(a):https://mobile.twitter.com/PAPinformacje/status/1220704721104785409?s=08
Show must go on..
ale których konkretnie, bo się gubię? Kpc i kpk bedzie niekonstytucyjne?
jaaga napisał(a):Geralt napisał(a):abak napisał(a):będzie RZEŹNIA na lata... 99% adwokatów i radców będzie skarżyło orzeczenia sądów powszechnych powołując się na brak niezawisłości... macie to jak w banku, prawdopodobieństwo wykazania nie ma nic tu do rzeczy, strategia procesowa i odwleczenie sprawy to się będzie liczyło, a także ... nadzieja... a nuż chwyci... w obecnych czasach i przyszłych (jak nadejdzie ta dobra praworządna władza co to będzie przywracać praworządność metodami oczywiście demokratycznymi), wszystko jest możliwe,
Nie sądzę. W 99% przypadków będą to zarzuty oczywiście niezasadne. W moim okręgu zakładam, że w 100%.
Wczorajsza uchwała ratuje sądy powszechne przed chaosem, który zaczął się pojawiać od momentu uchwał o wstrzymaniu się od opiniowania (które notabene okazały się niepotrzebne) aż do działań s. Juszczyszyna (również - jak się okazuje - przedwczesnych).
W Warszawie na pewno będą.
Nie wiem dlaczego nie podejmuje się dyskusji o różnicy pomiędzy pracą sędziego w dużym mieście a pracą w małym. Inna wielkość referatów, inne sprawy, inni pełnomocnicy (tu jest od groma dużych kancelarii zajmujących się sprawami gospodarczymi)
No więc zapewniam Cię Geralcie, że będzie Sajgon.
jaaga napisał(a):@wb02 no cóż, może punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia.
Ja siedzę w innym miejscu sali sądowej. No i oczywiście wierzę w Prawa Murphy'ego.
wb02 napisał(a):jaaga napisał(a):@wb02 no cóż, może punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia.
Ja siedzę w innym miejscu sali sądowej. No i oczywiście wierzę w Prawa Murphy'ego.
Zawsze punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.
Natomiast co do praw Murphy'ego - już idzie źle.
jaaga napisał(a):wb02 napisał(a):jaaga napisał(a):@wb02 no cóż, może punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia.
No cóż, neoKRS skierował sprawę do TK. Robi wrażenie.
To byłoby nawet zabawne gdyby nie było takie smutne.wb02 napisał(a):jaaga napisał(a):wb02 napisał(a):jaaga napisał(a):@wb02 no cóż, może punkt widzenia, zależy od punktu siedzenia.
No cóż, neoKRS skierował sprawę do TK. Robi wrażenie.
Na mnie tam już nic nie robi wrażenia. Wszyscy aktorzy grają swoje role i tylko każdemu się wydaje, że wpadł na taki myk, że nie może być już kontrmyku. A jednak się okazuje, że może. Poczekamy na następne myki i kontrmyki.
regis napisał(a):Kwint esencja sporu i czego możemy oczekiwać dalejmyk-kontrmyk
regis napisał(a):Kwint esencja sporu i czego możemy oczekiwać dalejmyk-kontrmyk
iga napisał(a):Rzecznik Komisji Europejskiej: polski Trybunał Konstytucyjny nie może wydać efektywnej oceny
https://tvn24.pl/polska/rzecznik-komisj ... sn-3231255
TK też nam zawieszą?
czyli przepisy Konstytucji?![]()
Dom wariatów normalnie
Uchwała w zakresie sądów powszechnych nie jest mieczem na nowych sędziów tylko tarczą. Broni ich przed nieodpowiedzialnymi próbami pozbawienia ich wszystkich urzędów, jak w projekcie "rzeźnickim" autorstwa Senatu. Ogranicza do absolutnego minimum możliwość kwestionowania orzeczeń na przyszłość i całkowicie wyklucza je wstecz.wb02 napisał(a):jaaga napisał(a):Geralt napisał(a):abak napisał(a):będzie RZEŹNIA na lata... 99% adwokatów i radców będzie skarżyło orzeczenia sądów powszechnych powołując się na brak niezawisłości... macie to jak w banku, prawdopodobieństwo wykazania nie ma nic tu do rzeczy, strategia procesowa i odwleczenie sprawy to się będzie liczyło, a także ... nadzieja... a nuż chwyci... w obecnych czasach i przyszłych (jak nadejdzie ta dobra praworządna władza co to będzie przywracać praworządność metodami oczywiście demokratycznymi), wszystko jest możliwe,
Nie sądzę. W 99% przypadków będą to zarzuty oczywiście niezasadne. W moim okręgu zakładam, że w 100%.
Wczorajsza uchwała ratuje sądy powszechne przed chaosem, który zaczął się pojawiać od momentu uchwał o wstrzymaniu się od opiniowania (które notabene okazały się niepotrzebne) aż do działań s. Juszczyszyna (również - jak się okazuje - przedwczesnych).
Nie wiem dlaczego nie podejmuje się dyskusji o różnicy pomiędzy pracą sędziego w dużym mieście a pracą w małym. Inna wielkość referatów, inne sprawy, inni pełnomocnicy (tu jest od groma dużych kancelarii zajmujących się sprawami gospodarczymi)
jaago - Sajgon to jest już to co jest teraz (w każdym bądź razie Ap Bac to na pewno nie jest - może ofensywa Tet).
Natomiast myślę, że nie masz racji. Akurat uchwała SN jeżeli chodzi o sądy powszechne nie ma takiego sensu (przynajmniej według sentencji - zobaczymy uzasadnienia) aby nagle sędziowie mieli masowo zaprzestać orzekania. W gruncie rzeczy stan "przed" i stan "po" jakoś bardzo istotnie się nie różni. Sędziowie mogą orzekać, a według uchwały prawidłowość ich powołania (bo o to w istocie chodzi) można kontrolować przy okazji kontroli wyroku i to indywidualizując (w tym sensie to nawet uspokaja sytuację - wydaje się, że nie będą możliwe w tym momencie oceny generalne typu "KRS jest wadliwa i to od razu przesądza o wadliwości powołania").
PS. Podejrzewam zresztą, że TY oczekujesz Sajgonu (Sajgonu 1975) raczej w momencie końca kadencji względnie wcześniejszego zakończenia działania KRS.
tym bardziej dziwią niektóre zachowaniaGeralt napisał(a):Uchwała w zakresie sądów powszechnych nie jest mieczem na nowych sędziów tylko tarczą. Broni ich przed nieodpowiedzialnymi próbami pozbawienia ich wszystkich urzędów, jak w projekcie "rzeźnickim" autorstwa Senatu. Ogranicza do absolutnego minimum możliwość kwestionowania orzeczeń na przyszłość i całkowicie wyklucza je wstecz.wb02 napisał(a):jaaga napisał(a):Geralt napisał(a):abak napisał(a):będzie RZEŹNIA na lata... 99% adwokatów i radców będzie skarżyło orzeczenia sądów powszechnych powołując się na brak niezawisłości... macie to jak w banku, prawdopodobieństwo wykazania nie ma nic tu do rzeczy, strategia procesowa i odwleczenie sprawy to się będzie liczyło, a także ... nadzieja... a nuż chwyci... w obecnych czasach i przyszłych (jak nadejdzie ta dobra praworządna władza co to będzie przywracać praworządność metodami oczywiście demokratycznymi), wszystko jest możliwe,
jaago - Sajgon to jest już to co jest teraz (w każdym bądź razie Ap Bac to na pewno nie jest - może ofensywa Tet).
Natomiast myślę, że nie masz racji. Akurat uchwała SN jeżeli chodzi o sądy powszechne nie ma takiego sensu (przynajmniej według sentencji - zobaczymy uzasadnienia) aby nagle sędziowie mieli masowo zaprzestać orzekania. W gruncie rzeczy stan "przed" i stan "po" jakoś bardzo istotnie się nie różni. Sędziowie mogą orzekać, a według uchwały prawidłowość ich powołania (bo o to w istocie chodzi) można kontrolować przy okazji kontroli wyroku i to indywidualizując (w tym sensie to nawet uspokaja sytuację - wydaje się, że nie będą możliwe w tym momencie oceny generalne typu "KRS jest wadliwa i to od razu przesądza o wadliwości powołania").
PS. Podejrzewam zresztą, że TY oczekujesz Sajgonu (Sajgonu 1975) raczej w momencie końca kadencji względnie wcześniejszego zakończenia działania KRS.
A przecież IS już wzywała do podważania orzeczeń i deklarowała pomoc w tym zakresie... A tu guzik...
W sumie uchwała jest w zakresie skutków dużo mniej antyrządowa niż się rządzącym wydaje. Wręcz przeciwnie.
Wysłane z mojego LM-X410.FN przy użyciu Tapatalka
Powrót do PROTEST SĘDZIÓW...LIST OTWARTY..POZWY..
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości