Włóczykij napisał(a):budowniczy uważają, że sędziowie nie znają się na budowlane, ale uważają, że oni znają się na sądownictwie ...
a tym czasem to strony mają przedstawić swój problem, biegły dodać wiadomości specjalne, a sędzia rozstrzygnąć
i na tym to polega
kam napisał(a):Włóczykij napisał(a):budowniczy uważają, że sędziowie nie znają się na budowlane, ale uważają, że oni znają się na sądownictwie ...
a tym czasem to strony mają przedstawić swój problem, biegły dodać wiadomości specjalne, a sędzia rozstrzygnąć
i na tym to polega
Tylko skąd wziąć tych biegłych..?
Vilgefortz napisał(a):kam napisał(a):Włóczykij napisał(a):budowniczy uważają, że sędziowie nie znają się na budowlane, ale uważają, że oni znają się na sądownictwie ...
i na tym to polega
U mnie w okręgu właśnie zrezygnował z opiniowania ostatni lekarz ortopeda z listy
Vilgefortz napisał(a):U mnie w okręgu właśnie zrezygnował z opiniowania ostatni lekarz ortopeda z listy
Ja mam/ miałam cudownego biegłego ortopeda chirurg, robi szybko i dobre opinie, już byłam pewna, że znalazłam ideała i ostatnio odeslał mi akta, bo ma 30 opinii do zrobienia i już nawet nie ustawia kolejki. A jest naprawdę świetny, rzetelny, dokładny, opinie mają ręce i nogi i są od razu pełne, ja to uważam, że takiemu biegłemu SP powinien chcieć placić tyle, żeby nawet z roboty zrezygnował i pisał, pisał, pisał. Dla nas, znaczy.kam napisał(a):Vilgefortz napisał(a):U mnie w okręgu właśnie zrezygnował z opiniowania ostatni lekarz ortopeda z listy
Dopiero? Moje akta od dawna zwiedzają Polskę.
kam napisał(a):... Moje akta od dawna zwiedzają Polskę...
Vilgefortz napisał(a):.............. Recepta jaką widzi nadzór na przedłużający się czas opinii jest oczywiście od lat ta sama - karać biegłych grzywnamiJak tak dalej pójdzie nie będzie kogo..
anpod napisał(a):Ja mam/ miałam cudownego biegłego ortopeda chirurg, robi szybko i dobre opinie, już byłam pewna, że znalazłam ideała i ostatnio odeslał mi akta, bo ma 30 opinii do zrobienia i już nawet nie ustawia kolejki. A jest naprawdę świetny, rzetelny, dokładny, opinie mają ręce i nogi i są od razu pełne, ja to uważam, że takiemu biegłemu SP powinien chcieć placić tyle, żeby nawet z roboty zrezygnował i pisał, pisał, pisał. Dla nas, znaczy.kam napisał(a):Vilgefortz napisał(a):U mnie w okręgu właśnie zrezygnował z opiniowania ostatni lekarz ortopeda z listy
suzana22 napisał(a):Vilgefortz napisał(a):kam napisał(a):Włóczykij napisał(a):budowniczy uważają, że sędziowie nie znają się na budowlane, ale uważają, że oni znają się na sądownictwie ...
i na tym to polega
U mnie w okręgu właśnie zrezygnował z opiniowania ostatni lekarz ortopeda z listy
U nas ortopedzi wskazują termin (do przyjęcia akt sprawy, a potem jeszcze ze 2 miesiące na samo badanie i opiniowanie) na raczej końcówkę 2018 r. Jest bardzo, bardzo źle.Sprawy ubezpieczeniowe, gdzie konieczna jest opinia ortopedy (czyli liczne), trwają minimum 2 lata w pierwszej instancji, a mogłyby góra pół roku, gdyby byli dostępni biegli.
W sprawie z 2011 , o zadośćuczynienie za bląd w sztuce, poprzedni referent dopuścił dowód z opinii instytutu. przez ostatnie 3 lata nie udało się znaleźć uniwersytetu medycznego chętnego na wydanie opinii. W akcie desperacji wysłałem je do prywatnego instytutu który po 4 miesiącach zwrócił bez opinii.... Zmieniłem postanowienie i zrobiłem zespół 2 biegłych, zobaczymy czy będzie kolejny zwrot. Biegli wstępnie się zgadzają po czym gdy sprawę zobaczą nagle nie mają czasu, chorują, są przytłoczeni robotą. Nie da się tak pracować.Vilgefortz napisał(a):kam napisał(a):... Moje akta od dawna zwiedzają Polskę...
A strony też? Opinia na podstawie akt nieraz jest bez sensuTo nasze sądzenie coraz bardziej przypomina egzamin przydatności do specnazu (opisany w "Akwarium" Suworowa) - nie dość, że pytania trudne a czas ograniczony, to co chwila ktoś polewa egzaminowanych zimną wodą, zabiera długopis lub wyciąga im krzesła spod 4 liter
Recepta jaką widzi nadzór na przedłużający się czas opinii jest oczywiście od lat ta sama - karać biegłych grzywnami
Jak tak dalej pójdzie nie będzie kogo..
Darkside napisał(a):W sprawie z 2011 , o zadośćuczynienie za bląd w sztuce, poprzedni referent dopuścił dowód z opinii instytutu. przez ostatnie 3 lata nie udało się znaleźć uniwersytetu medycznego chętnego na wydanie opinii. W akcie desperacji wysłałem je do prywatnego instytutu który po 4 miesiącach zwrócił bez opinii.... Zmieniłem postanowienie i zrobiłem zespół 2 biegłych, zobaczymy czy będzie kolejny zwrot. Biegli wstępnie się zgadzają po czym gdy sprawę zobaczą nagle nie mają czasu, chorują, są przytłoczeni robotą. Nie da się tak pracować.
Hammurabi napisał(a):Darkside napisał(a):W sprawie z 2011 , o zadośćuczynienie za bląd w sztuce, poprzedni referent dopuścił dowód z opinii instytutu. przez ostatnie 3 lata nie udało się znaleźć uniwersytetu medycznego chętnego na wydanie opinii. W akcie desperacji wysłałem je do prywatnego instytutu który po 4 miesiącach zwrócił bez opinii.... Zmieniłem postanowienie i zrobiłem zespół 2 biegłych, zobaczymy czy będzie kolejny zwrot. Biegli wstępnie się zgadzają po czym gdy sprawę zobaczą nagle nie mają czasu, chorują, są przytłoczeni robotą. Nie da się tak pracować.
A gdyby zacząć w końcu poważnie egzekwować obowiązki i kary z art. 280 i 287 k.p.c...
Włóczykij napisał(a):
anpod nie chwal się dobrą ortopedą, bo jakiś miły sędzia z Warszawy gotów Ci posłać odezwę do wykonania, byś posłała zlecenie do biegłego ...
tomas napisał(a):Ja ostatnio szukałem biegłego onkologa i lekarz, który był kiedyś na liście podał telefon do innego, który mógłby się podjąć. Gdy zadzwoniłem, to zapytał ile sąd płaci, ale po podaniu stawki parsknął śmiechem i podziękował.
Hammurabi napisał(a):A gdyby zacząć w końcu poważnie egzekwować obowiązki i kary z art. 280 i 287 k.p.c...
Po takim tekście to aż się chce dyskutowaćWłóczykij napisał(a):I powielasz ciągle tę samą inercyjną gadkę
suzana22 napisał(a):Vilgefortz napisał(a):kam napisał(a):Włóczykij napisał(a):budowniczy uważają, że sędziowie nie znają się na budowlane, ale uważają, że oni znają się na sądownictwie ...
i na tym to polega
U nas ortopedzi wskazują termin (do przyjęcia akt sprawy, a potem jeszcze ze 2 miesiące na samo badanie i opiniowanie) na raczej końcówkę 2018 r. Jest bardzo, bardzo źle.Sprawy ubezpieczeniowe, gdzie konieczna jest opinia ortopedy (czyli liczne), trwają minimum 2 lata w pierwszej instancji, a mogłyby góra pół roku, gdyby byli dostępni biegli.
kam napisał(a):Vilgefortz napisał(a):U mnie w okręgu właśnie zrezygnował z opiniowania ostatni lekarz ortopeda z listy
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość