przez kreska » piątek, 16 stycznia 2009, 19:46
iga napisał(a):kreska napisał(a):...no i tu chyba zabrakło przełożenia i odpowiedniego przepisu przejściowego, który wyraźnie by wskazywał,że albo pieniądz z "poziomego" albo trzecia stawka awansowa!
Przełożenie jest. Podstawą jest art. 4 ust.1 nabycie prawa do wynagrodzenia
na podstawie ustawy z dnia 29.06.2007 - a przecież ta ustawa nie wprowadziła III stawki awansowej tylko wynagrodzenie wyższego szczebla. Więc już nie ma wątpliwości - osoby nominowane nabyły prawo do wynagrodzenia sędziego wyższej instancji a nie do III stawki awansowej. Zresztą osoby, które już odebrały nominacje dostały automatycznie podwyżkę. Zatem pozostaje jeszcze kwestia stanowiska. Moim zdaniem nie ma podstaw do degradacji osób nominowanych. Jeśli zamiarem ustawodawcy było uniemożliwienie awansów poziomych to ustawa powinna wnioski pozostawić bez rozpoznania skoro po 15 latach sędzia i tak nabywa III stawkę awansową. Pisałam już o tym.
Zresztą osoby, które odebraly nominacje dostały automatycznie podwyżkę.
Art. 4.
Z dniem wejścia w życie niniejszej ustawy:
1) sędziowie powołani na stanowisko sędziego sądu okręgowego w sądzie rejonowym i sędziego sądu apelacyjnego w sądzie okręgowym stają się, odpowiednio, sędziami sądów rejonowych i sędziami sądów okręgowych, które stanowią ich miejsce służbowe,
zachowując prawo do wynagrodzenia nabyte na podstawie ustawy z dnia 29 czerwca 2007 r. o zmianie ustawy - Prawo o ustroju sądów powszechnych i niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 136, poz. 959);
Ale w okręgu przecież tez są stawki awansowe?! To jak? Poziomy będzie od tej pory liczony jak okręgowy, różnica będzie polegać tylko na braku tytułu?
A pozostali rejonowi poprzestaną na trzeciej stawce, o ile nie awansują faktycznie do okręgu?
A co z art. 4 ust 3? Mnie i 1200 pozostałych " w czyśćcu" to właśnie dotyczy. Poziomego póki co jeszcze nie dostałam, na trzecią stawkę się załapię i co? Jak wejdę w trzecią - to po co mi poziomy, jeżeli to jest to samo? no chyba,że po to żeby licznik zaczął bić tak jak okręgowemu?!
Ostatnio edytowano niedziela, 18 stycznia 2009, 11:55 przez
kreska, łącznie edytowano 2 razy
Gdy wieje wiatr historii, ludziom jak pięknym ptakom rosną skrzydła, natomiast
trzęsą się portki pętakom...(K.I.Gałczyński)