Mira napisał(a):wszyscy wiemy jak brzmi nasz "koncert życzeń" i naprawdę nie trzeba mnie do niego przekonywać :wink:
Może tylko nieco zbyt przesadne jest akcentowanie o wpływie tych oswidczeń i uchwał na działania podejmowane przez polityków i głowę państwa. Oni maja swoje interesy i karty przetargowe i założenie, że cokolwiek robią dla nas lub pod dyktando jest co najmniej nie uprawnione a może nawet i nieprawdziwe:wink:
Działać trzeba, to pewne, i możliwie na wielu frontach - to też oczywiste, ale umieranie za każde kolejne uchwały w formie gotowców dla Prezydenta, które on "na pewno" wykorzysta, to już zupełnie inna bajka :smile:
oczywiscie, chodzi tylko na ile "poważnie" można sie tą kwestia zająć oprócz produkcji zadrukowanegp papieru z bardzo, bardzo ważnymi argumentami. realna siła się liczy, bo niedługo paperami z IS bedzie mozna sciany w MS wytapetować :wink:K.Ierownik napisał(a):Mira napisał(a):wszyscy wiemy jak brzmi nasz "koncert życzeń" i naprawdę nie trzeba mnie do niego przekonywać :wink:
Może tylko nieco zbyt przesadne jest akcentowanie o wpływie tych oswidczeń i uchwał na działania podejmowane przez polityków i głowę państwa. Oni maja swoje interesy i karty przetargowe i założenie, że cokolwiek robią dla nas lub pod dyktando jest co najmniej nie uprawnione a może nawet i nieprawdziwe:wink:
Działać trzeba, to pewne, i możliwie na wielu frontach - to też oczywiste, ale umieranie za każde kolejne uchwały w formie gotowców dla Prezydenta, które on "na pewno" wykorzysta, to już zupełnie inna bajka :smile:
To też działamy Mira. A jednym z frontów naszej działalności jest zmiana wizerunku i metod działania Iustitii. Nie wątpię, że wielu doświadczonym działaczom Iustitii do tej pory nie działo się źle. Teraz chodzi o to, żeby Iustitia na poważnie zajęła się także sprawami ważnymi dla wielu innych sędziów, m.in. sprawą awansów poziomych. I z tej perspektywy należy patrzeć na tę kwestię.
Mira napisał(a): realna siła się liczy, bo niedługo paperami z IS bedzie mozna sciany w MS wytapetować :wink:
Mira napisał(a):wszyscy wiemy jak brzmi nasz "koncert życzeń" i naprawdę nie trzeba mnie do niego przekonywać :wink:
iga napisał(a):Mira napisał(a): realna siła się liczy, bo niedługo paperami z IS bedzie mozna sciany w MS wytapetować :wink:
Mam nadzieję, że w nowym zarządzie nie zabraknie zarówno pomysłów co do urzeczywistniania tej siły jak i osób, które te pomysły poprą. Wszak za pół roku mamy zaostrzyć protest :wink:
Póki co - niech sobie MS tapetuje i niech się z tym oswaja.
Mira napisał(a):Może tylko nieco zbyt przesadne jest akcentowanie o wpływie tych oswidczeń i uchwał na działania podejmowane przez polityków i głowę państwa. Oni maja swoje interesy i karty przetargowe i założenie, że cokolwiek robią dla nas lub pod dyktando jest co najmniej nie uprawnione a może nawet i nieprawdziwe:wink:
efa napisał(a):Mira napisał(a):Działać trzeba, to pewne, i możliwie na wielu frontach - to też oczywiste, ale umieranie za każde kolejne uchwały w formie gotowców dla Prezydenta, które on "na pewno" wykorzysta, to już zupełnie inna bajka :smile:
Muszę przyznać, Mira, że nie rozumiem, co oznacza użyte przez Ciebie sformułowanie "umierania za każde kolejne uchwały". Czy również oznaczać ma to Twoim zdaniem nie realizowanie "za wszelką cenę" podjętych już uchwał (nie tylko zarządu, ale również zebrania delegatów)? Twój post trochę mnie zaniepokoił.
igi napisał(a):jeśli mogę zabrać głos w dyskusji, bo zdaje się to mój skromny post stał się też przyczynkiem do niej, to przede wszystkim chcę powiedzieć, że zgadzam się ze stanowiskiem Miry. Nie demonizujmy: roli Prezydenta a przede wszystkim wpływu uchwał IS na szarą rzeczywistośc. W tej chwili liczy się tylko interes polityczny i uchwały IS niestety nie mają na niego wpływu, podobnie jak na zachowanie głowy państwa. Oczywiście, doceniam działania IS i mam nadzieję, że nowy zarząd cokolwiek tchnie w to "pospolite ruszenie", bo tak IS postrzegam obecnie. W dawnych czasach jakoś niewielu się tam jednak garnęło, stąd będąc jej członkiem od czasu już dłuższego uważam, że posty typu "będzie w tej sprawie w środę uchwała IS" są ... hm jak to okreslić, pewnie wyrazem satysfakcji i zadowolenia ale nic nie wnoszącym do istoty, podobnie jak i "jest jeszcze Prezydent w tym kraju.." to, że jest to wszyscy wiemy ale jak się zachowa to już nie, a nawet jesli zachowa się w sposób zgodny z oczekiwaniami środowiska, to jeszcze daleko od realizacji naszych postulatów, podobnie jak wydanie oświadczeń zarządu IS. Jeśli chodzi o ich pomocność dla Prezydenta, to każdy kto choć troche miał styczność z jego osobą uśmiechnie się tylko pod nosem... no to tyle. Pozdrawiam forumowiczów
iga napisał(a):
To, że dla polityków liczy się jedynie interes polityczny - to jest, że tak powiem, "oczywista oczywistość". Ale nie bądźmy takimi pesymistami - gdyby to było nie do ruszenia to Barack Obama pracowałby dzisiaj na plantacji bawełny.
jaksa napisał(a):witam,
nie wiem, czy miejsce właściwe. Zastanawiam się nad tymi awansami poziomymi. Będąc całkowicie za - co do zasady, mam wątpliwości co do kryteriów, a właściwie co do kryterium. Czy w całym USP praktycznie jedynym wyznacznikiem musi być staż sędziowski??!! To nie jest ocena kwalifikacji sędziego, to brak oceny!! Pozdrawiam
iga napisał(a):
Art. 4.
Z dniem wejścia w życie niniejszej ustawy:
1) sędziowie powołani na stanowisko sędziego sądu okręgowego w sądzie rejonowym i sędziego sądu apelacyjnego w sądzie okręgowym stają się, odpowiednio, sędziami sądów rejonowych i sędziami sądów okręgowych, które stanowią ich miejsce służbowe, zachowując prawo do wynagrodzenia nabyte na podstawie ustawy z dnia 29 czerwca 2007 r. o zmianie ustawy - Prawo o ustroju sądów powszechnych i niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 136, poz. 959);
2) prokuratorzy, powołani na stanowisko prokuratora prokuratury okręgowej w prokuraturze rejonowej i prokuratora prokuratury apelacyjnej w prokuraturze okręgowej stają się, odpowiednio, prokuratorami prokuratur rejonowych i prokuratorami prokuratur okręgowych, które stanowią ich miejsce służbowe, zachowując prawo do wynagrodzenia nabyte na podstawie ustawy z dnia 29 czerwca 2007 r. o zmianie ustawy - Prawo o ustroju sądów powszechnych i niektórych innych ustaw;
3) wnioski złożone w trybie art. 65a ustawy, o której mowa w art. 1 i art. 11a ustawy, o której mowa w art. 2, przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, podlegają rozpoznaniu na podstawie przepisów dotychczasowych.
z dniem wejścia w życie ustawy wnioski złożone w trybie art. 65a ustawy, o której mowa w art. 1 i art. 11a ustawy, o której mowa w art. 2, przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, podlegają rozpoznaniu na podstawie przepisów dotychczasowych
rosan napisał(a):jest to oczywisty potworek legislacyjny bo wynika z tych przepisów ,że Prezydent powoła na wyższe stanowisko na mocy Konstytucji ,zaś sekundę pożniej taki delikwent na mocy tej ustawy od razu traci tytuł i prawo do kolejnych stawek,zachowując jedynie wynagrodzenie sędziego wyższego sądu
Powrót do AWANSE POZIOME - kolejne akcje !!!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość