Uchwała SN: awans poziomy – stawki dotychczasowe
"Płaca sędziego sądu okręgowego wynosiła wówczas 6 tys. 200 złotych, a po wejściu w życie ustawy sędzia Sz. otrzymywał mniej - 3 518 złotych miesięcznie."
Zgadza się?

"Płaca sędziego sądu okręgowego wynosiła wówczas 6 tys. 200 złotych, a po wejściu w życie ustawy sędzia Sz. otrzymywał mniej - 3 518 złotych miesięcznie."
Mhm... musimy poczekać na pisemne uzasadnienie. Zasadniczą rolę do odegrania ma tu jednak Trybunał Konstytucyjny. Jego orzeczenie może wywrócić każdą interpretację dokonaną przez SN, odnośnie tych wybitnie niejasnych przepisów. Cały czas mam nadzieję że TK stanie na wysokości zadania.rosan napisał(a):no nie,w ogóle z tego niechlujnego streszczenia niewiele wynika...
Zapomniałaś kresko dodać, że złożyliśmy też wtedy sędziowską przysięgę.kreska napisał(a):No to jestem w dobrym towarzystwie!
Ja też nic nie rozumiem!!
Może mi ktoś pomoże i wytłumaczy tę pokretną argumentację w świetle faktu, iż ja swoją poziomkę dostałam po wejściu w życie ustawy, po jej wejściu przyznał mi ją też prezydent. No to skoro intencja ustawodawcy było odebranie awansów i mnie go odebrano zanim go dostałam to może prezydent cudownie tchnął w nią życie? No bo jaki sens (dlaczego nikt się nad tym nie zająknie?) miałoby wydawanie decyzji przez prezydenta, publikowanie jej w Monitorze i uroczyste wręczanie już po wejściu w życie ustawy? I jak można odebrać coś czego ja w dacie jej wejścia nie mialam? I kto kogo oszukał? Wydaje mi się, że na pośmiewisko wystawiono też prezydenta. Kto był na tej ceremonii (ja odbierałam poziomkę w towarzystwie 275 sędziów) ma chyba takie same odczucia?
Z tego co wiem jedna ze spraw została odroczona na 28 listopada. Oficjalny powód: niedoręczenie pism procesowych, domniemany: czekanie na orzeczenie TK. O innych sprawach nie wiem, ale przypuszczam, że było podobnie.krysia59 napisał(a):Co wywalczyły poziomki z Gniezna ?
Wikołak napisał(a):Witam wszystkich !
Co się tyczy tych poziomek, które uzyskały " awans" w tej drodze przed wejściem ustawy , która to odbierała to w listopadzie mogę umieścić pozew w raz z wyjaśnieniem obliczeń o jakie kwoty należy występować. Jeżeli ktoś jest zainteresowany to proszę o uwagi.
M.A.E. napisał(a):SO w Poznaniu zwrócił się z pytaniem do TK
M.A.E. napisał(a):dzisiaj w sprawie Tomka Leszczyńskiego SO w Poznaniu zwrócił się z pytaniem do TK
art_60 napisał(a):a już całkiem powala wnikliwość rozważań SN-u w zakresie wykładni systemowej i celowościowej.
Powrót do AWANSE POZIOME - kolejne akcje !!!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości