uksc napisał(a):Dzisiaj mija chyba termin do podjecia decyzji przez Prezydenta w sprawie podpisania ustawy znoszącej awanse poziome. Jak wynika ze stron sejmowych była przekazana 7 listopada.
Czy są już jakieś oficjalne lub nieoficjalne informacje na ten temat?
ikses napisał(a):A czy nie uważacie , że wetowanie ustaw doprowadziło jedynie do tego , że zagwarantowane na ten cel środki budżetowe ,ku uciesze miłościwie nam panującyh nie zostaną wykorzystane ? Trudno będzie uzasadnić tezę ,iż uzyskanie awansu poziomego stanowi gwarancję możliwości uzyskiwania kolejnych stawek awansowych w jednostkach wyższego szczebla .Coś mi się zdaje ,że Pan Minister Ćwiąkalski będzie mógł zameldować Panu Premierowi tudzież Panu Ministrowi Rostowskiemu wykonanie zadania.
Art. 4.
Z dniem wejścia w życie niniejszej ustawy:
1) sędziowie powołani na stanowisko sędziego sądu okręgowego w sądzie rejonowym i sędziego sądu apelacyjnego w sądzie okręgowym stają się, odpowiednio, sędziami sądów rejonowych i sędziami sądów okręgowych, które stanowią ich miejsce służbowe, zachowując prawo do wynagrodzenia nabyte na podstawie ustawy z dnia 29 czerwca 2007 r. o zmianie ustawy - Prawo o ustroju sądów powszechnych i niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 136, poz. 959);
2) prokuratorzy, powołani na stanowisko prokuratora prokuratury okręgowej w prokuraturze rejonowej i prokuratora prokuratury apelacyjnej w prokuraturze okręgowej stają się, odpowiednio, prokuratorami prokuratur rejonowych i prokuratorami prokuratur okręgowych, które stanowią ich miejsce służbowe, zachowując prawo do wynagrodzenia nabyte na podstawie ustawy z dnia 29 czerwca 2007 r. o zmianie ustawy - Prawo o ustroju sądów powszechnych i niektórych innych ustaw;
3) wnioski złożone w trybie art. 65a ustawy, o której mowa w art. 1 i art. 11a ustawy, o której mowa w art. 2, przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, podlegają rozpoznaniu na podstawie przepisów dotychczasowych.
z dniem wejścia w życie ustawy wnioski złożone w trybie art. 65a ustawy, o której mowa w art. 1 i art. 11a ustawy, o której mowa w art. 2, przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, podlegają rozpoznaniu na podstawie przepisów dotychczasowych
Mikasaty napisał(a):a powiedzcie co nam po ustawie o awansach poziomych i wetach prezydenta. my sobie protestujemy, krzyczymy, a jeszcze nie słyszałam, aby jakiś sędzia skorzystał z tej ustawy. natomiast właśnie dowiedziałam się, że cisi i pokorni prokuratorzy, owszem, dostają nominacje właśnie w tym trybie. już nic z tego nie rozumiem??:
suzana22 napisał(a):Oni te nominacje dostają (zgodnie z ustawą o prokuraturze) decyzją Prokuratora Generalnego. Ich procedura jest zwyczajnie szybsza (nie mają etapu naszej KRS).
suzana22 napisał(a):Mikasaty napisał(a):a powiedzcie co nam po ustawie o awansach poziomych i wetach prezydenta. my sobie protestujemy, krzyczymy, a jeszcze nie słyszałam, aby jakiś sędzia skorzystał z tej ustawy. natomiast właśnie dowiedziałam się, że cisi i pokorni prokuratorzy, owszem, dostają nominacje właśnie w tym trybie. już nic z tego nie rozumiem??:
Oni te nominacje dostają (zgodnie z ustawą o prokuraturze) decyzją Prokuratora Generalnego. Ich procedura jest zwyczajnie szybsza (nie mają etapu naszej KRS).
Justibas napisał(a):Też dowiedziałam się dziś od koleżanki, że na pieczątce szefa prokuratury zobaczyła dziś: "p.f. Prokuratora Rejonowego Prokurator Prokuratury Apelacyjnej w Prokuraturze Okręgowej" (poprzednio szef prokuratury był tylkoprokuratorem okręgowym).
K.Ierownik napisał(a):Spokojnie. Myślę, że sędziowie też lada moment otrzymają nominacje. Ktoś pisał w innym temacie o tym jak uzyskał telefonicznie informacje w kancelarii prezydencta, że najbliższe nominacje prezydenckie będą już poziome.
uksc napisał(a):Art. 4.
Z dniem wejścia w życie niniejszej ustawy:
1) sędziowie powołani na stanowisko sędziego sądu okręgowego w sądzie rejonowym i sędziego sądu apelacyjnego w sądzie okręgowym stają się, odpowiednio, sędziami sądów rejonowych i sędziami sądów okręgowych, które stanowią ich miejsce służbowe, zachowując prawo do wynagrodzenia nabyte na podstawie ustawy z dnia 29 czerwca 2007 r. o zmianie ustawy - Prawo o ustroju sądów powszechnych i niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 136, poz. 959);
2) prokuratorzy, powołani na stanowisko prokuratora prokuratury okręgowej w prokuraturze rejonowej i prokuratora prokuratury apelacyjnej w prokuraturze okręgowej stają się, odpowiednio, prokuratorami prokuratur rejonowych i prokuratorami prokuratur okręgowych, które stanowią ich miejsce służbowe, zachowując prawo do wynagrodzenia nabyte na podstawie ustawy z dnia 29 czerwca 2007 r. o zmianie ustawy - Prawo o ustroju sądów powszechnych i niektórych innych ustaw;
3) wnioski złożone w trybie art. 65a ustawy, o której mowa w art. 1 i art. 11a ustawy, o której mowa w art. 2, przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, podlegają rozpoznaniu na podstawie przepisów dotychczasowych.
(...)
Powrót do AWANSE POZIOME - kolejne akcje !!!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość