Włóczykij napisał(a):bo przecież nie w każdej jednostce dałoby się utworzyć
kam napisał(a):Włóczykij napisał(a):bo przecież nie w każdej jednostce dałoby się utworzyć
przecież takie jest założenie
wydziały cywilnekam napisał(a):A co tu rozwijać? Wydziały egzekucyjne nie miały powstać w każdym sądzie.
Pytanie kto będzie rozpoznawał sprawy egzekucyjne jeśli nie zdążą z nowelizacją...
Darkside napisał(a):Wejdą, o ile w ogóle, za dwa lata
Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka
po mojemu mogą być, ale potrzeba do tego refówwb02 napisał(a):Darkside napisał(a):Wejdą, o ile w ogóle, za dwa lata
Mam nadzieję że w ogóle się z tego wycofują.
Darkside napisał(a):wydziały cywilnekam napisał(a):
Pytanie kto będzie rozpoznawał sprawy egzekucyjne jeśli nie zdążą z nowelizacją...
Art. 12 par. 1 pkt. 1 mówi o możliwości a nie obligu
skoro żadnego nie będzie przepis martwy i nie ma gdzie przekazać.kam napisał(a):Darkside napisał(a):wydziały cywilnekam napisał(a):
Art. 12 par. 1 pkt. 1 mówi o możliwości a nie obligu
Ale art.12 par.2 mówi o obligu przekazania spraw z sądu, w którym nie ma wydziału egzekucyjnego.
Darkside napisał(a):po mojemu mogą być, ale potrzeba do tego refówwb02 napisał(a):Darkside napisał(a):Wejdą, o ile w ogóle, za dwa lata
tygrysek napisał(a):Darkside napisał(a):po mojemu mogą być, ale potrzeba do tego refówwb02 napisał(a):Darkside napisał(a):Wejdą, o ile w ogóle, za dwa lata
Pełna zgoda - jako były ref który pracował w wydziale cywilnym i rozpoznawał skargi na czynności komornika uważam że te wydziały naprawdę maja sens.
Raz że sędziowie niespecjalnie znają się na egzekucji (z moich doświadczeń(, nie lubią tej działki i większości traktują te sprawy jak dopust Boży, dwa - można by wykształcić kadrę która by sie w tym wyspecjalizowała i rozpoznawała te sprawy szybciej, efektywniej.
Te wydziały mogly by nawiązac lepszą współpracę z komornikami, obieg akt bylby sprawniejszy ( a nie jak teraz - że skarga na komornika jest wrzucana w sterty setek nakazów zapłaty do wydania)
Dla refow to też opcja na ciekawszę, bardziej rozwojową pracę, która umożliwia np. zebranie lepszego materiału do oceny przy ubieganiu sie o awans.
Tylko problem w tym, że refów jest zdecydowanie za mało i są przeciążeni, a tylko im się dokłada. A to oni powinni byc zasadniczą siła orzeczniczą w takich wydziałach i odciążyć w tym sędziów.
To jest w ogóle ciekawy temat, pozycja referendarza w sądownictwie. Założenia były słuszne, ale praktyka poszła w złą stronę. Niestety wielu kolegów sędziów bardzo sie do tego przyczyniło
A w jaki sposób?tygrysek napisał(a):To jest w ogóle ciekawy temat, pozycja referendarza w sądownictwie. Założenia były słuszne, ale praktyka poszła w złą stronę. Niestety wielu kolegów sędziów bardzo sie do tego przyczyniło
censor napisał(a):A w jaki sposób?tygrysek napisał(a):To jest w ogóle ciekawy temat, pozycja referendarza w sądownictwie. Założenia były słuszne, ale praktyka poszła w złą stronę. Niestety wielu kolegów sędziów bardzo sie do tego przyczyniło
tygrysek napisał(a):Z osobiście mi znanych - uchylanie zarządzęń o braku podstaw do wydania nakazu zapłaty w trybie nieformalnym
efa napisał(a):tygrysek napisał(a):Z osobiście mi znanych - uchylanie zarządzęń o braku podstaw do wydania nakazu zapłaty w trybie nieformalnym
Uważam, że referendarz jest niezależny i ma prawo uznać, że w sprawie brak jest podstaw do wydania nakazu zapłaty. Jednak sędzia jest niezawisły i ma prawo uznać odmiennie - z tym, że wówczas sędzia sam winien wydać nakaz zapłaty. Nie uważam, że referendarz może narzucić sędziemu tryb, w jakim sędzia ma rozpoznać sprawę. Więc samo uchylenie zarządzenia mieści się w granicach swobody orzeczniczej sędziego. Niedopuszczalnym byłaby jedynie sytuacja, w której sędzia uchylając takie zarządzenie oczekiwałby, że sam nakaz wyda referendarz.
Powrót do INFORMACJA !!!!!!!!!!! WAŻNE !!!!!!!!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość