Szanowni Państwo !
Nazywam się Marek Matejuk i chciałbym zwrócić się do każdego z Was z prośbą o przeznaczenie w Waszym zeznaniu podatkowym 1% podatku na rzecz rehabilitacji mojej córki Mai, która 23 marca br. skończy dwa latka.
Maja ma zdiagnozowany obustronny głęboki niedosłuch zmysłowo – nerwowy, podejrzewano też neuropatię słuchową, uszkodzenia słuchu wynoszą ok. 100 dB na każdym uchu, czyli w praktyce – Maja nie słyszy …
kliknij:
http://www.dzieciom.pl/9345
Niestety, aparaty słuchowe Mai nie pomagały, więc w grudniu 2009r. nasza córka przeszła operację wszczepienia implantu ślimakowego w Międzynarodowym Centrum Słuchy i Mowy w Kajetanach pod okiem samego prof. Skarżyńskiego. Jeżeli implant „zadziała” będziemy rozważali zaimplantowanie drugiego ucha Mai. Niestety NFZ refunduje koszt wszczepienia tylko jednego implantu ślimakowego. Prywatnie koszt takiego zabiegu przekracza kwotę 30 tys. euro.
Maja wymaga teraz intensywnej, długotrwałej i kosztownej rehabilitacji, konsultacji szeregu specjalistów, co m.in. wiąże się z częstymi dojazdami do Kajetan (ok. 180km w jedną stronę), niezbędny jest także zakup pomocy edukacyjnych oraz aparatu słuchowego na drugie ucho.
Maja nie może czekać, a długi czas oczekiwania na wizyty u specjalistów refundowane przez NFZ powoduje, że większość z nich musi mieć charakter prywatny (płatny).
Ze względu na swoją chorobę Maja ma orzeczoną niepełnosprawność, a w związku ze znacznie ograniczoną możliwością samodzielnej egzystencji, wymaga ciągłej opieki i pomocy innej osoby oraz stałego współudziału na co dzień w procesie jej leczenia, rehabilitacji i edukacji.
Jeżeli zdecydujecie na przeznaczenie 1% podatku dla Mai podaję niezbędne dane do wypełnienia w zeznaniu podatkowym (PIT-37, rubryki H - I, poz. 124-126 i 128):
Fundacja Dzieciom „Zdążyć z Pomocą”
nr KRS 0000037904
na leczenie: Maja Matejuk (9345)
Jeżeli możesz (i chcesz) pomóc inaczej, podaję dane do wpłat darowizn:
Fundacja Dzieciom „Zdążyć z Pomocą”
ul. Łomiańska 5 01-685 Warszawa
nr konta: 41 1240 1037 1111 0010 1321 9362
z dopiskiem: darowizna na leczenie i rehabilitację Mai Matejuk
Wszystkim dobrym ludziom dziękuję w imieniu swoim, mojej żony, no i oczywiście samej Mai :-)
Marek Matejuk
Jeżeli możesz, proszę prześlij ten list dalej – to nie spam, moja córka naprawdę potrzebuje pomocy.