Dred napisał(a):Kaś, ale w ogóle popierasz xvarta czy jak?
popieram, popieram

kzawislak napisał(a):Wysłany: Dzisiaj 10:10
IPR będzie polegał zapewne na tym, że prezes kierując się potrzebami sądu wskaże w jakim kierunku mamy się doszkalać: trzeba wzmocnić karny – jakieś szkolenie z karnego, gospodarczy – z gospodarczego, likwidują rodzinne – przekwalifikowanie, wracają rodzinne - ponownie szkolisz się w tym kierunku itp. Bo niby co tam innego miałoby się tam znaleźć? kursy savoir-vivre? No może jeszcze przewidziane będą kursy z „zarządzania zasobem ludzkim” dla kandydatów do objęcia funkcji i kursy samoobrony (o ile pamiętam były już zgłaszane takie pomysły).
buszmen napisał(a):IPR o ile dobrze kojarze
Volver napisał(a):Co na to inne organizacje...społeczne...
Ono - w trybie modnego dziś partnerstwa publiczno-prawnego - będzie sędziemu w drodze decyzji określać jego IPR.violan napisał(a):Volver napisał(a):Co na to inne organizacje...społeczne...
....np. Stowarzyszenie Przeciwko Bezprawiu.....
buszmen napisał(a):IPR o ile dobrze kojarze wziety jest z ocen pracowników administacji i tam funkcjonuje. Urzędnicy opracowują dla siebie IPR pod kątem swojego stanowiska pracy jest on zatwierdzany i po jakims czasie pisze się spawozdanie z jego realizacji i jest oceniane przez zwierzchników i stanowi podstawę do ewentualnego awansu
larakroft napisał(a):Volverze, sędzia jest niezawisły i podlega tylko konstytucji i ustawom. Dopóki konstytucyjność ustawy nie zostanie podważona mamy obowiązek ją stosować.
jaksa napisał(a):larakroft napisał(a):Volverze, sędzia jest niezawisły i podlega tylko konstytucji i ustawom. Dopóki konstytucyjność ustawy nie zostanie podważona mamy obowiązek ją stosować.
hmmm, tu nie byłbym taki stanowczy![]()
z miejsca dam kilka wypowiedzi wybitnych wybitności, że nie tak nie jest. Owszem podlega, ale można powiedziec, o ile ustawa jest zgodna z Konstytucją. Trybunał ma kompetencje do wyrugowania z systemu prawnego, a sąd prawo lub powinnośc niestosowania niekonstytucyjnych zapisow w k0nkretnej sprawie, zgodne z art. 87 KOnstytucji. To przeciez stary jak(sa) swiat spórkto wie, cyz nie nalezy wrócic, do tych przekonujacych poglądów
![]()
pozdrawiam
jaksa napisał(a):To przeciez stary jak(sa) swiat spórkto wie, cyz nie nalezy wrócic, do tych przekonujacych poglądów
larakroft napisał(a):hmm...jak sąd ma wątpliwość co do kontytucyjności ustawy powinien wystąpić do TK z pytaniem prawnym; w przeciwnym razie powinien ustawę stosować
kzawislak napisał(a):IPR będzie polegał zapewne na tym, że prezes kierując się potrzebami sądu wskaże w jakim kierunku mamy się doszkalać: trzeba wzmocnić karny – jakieś szkolenie z karnego, gospodarczy – z gospodarczego, likwidują rodzinne – przekwalifikowanie, wracają rodzinne - ponownie szkolisz się w tym kierunku itp. Bo niby co tam innego miałoby się tam znaleźć? kursy savoir-vivre? No może jeszcze przewidziane będą kursy z „zarządzania zasobem ludzkim” dla kandydatów do objęcia funkcji i kursy samoobrony (o ile pamiętam były już zgłaszane takie pomysły).
Hawk napisał(a):zamiast zająć się tym, co umiemy najlepiej, czyli orzekaniem, będziemy musieli opanować nową, specjalistyczną terminologię z zakresu nauk społecznych, aby w przy pomocy nowych pojęć ująć i nazwać to, co i tak robimy.
Ok, ja też w pierwszym przypływie optymizmu zakładałem, że tak to ma być czy będzie. Szybko jednak zorientowałem się w niebezpieczeństwach po postach sceptyków, z uczestniczką negocjacji Larąkroft na czele. Faktycznie, jeśli IPR mają być uregulowane w rozporządzeniu, to biada nam.buszmen napisał(a):Według mnie IPR będzie wyglądał tak -chce pogłebic wiedze z danej dziedziny np. post,kar, planuję odbyć szklenie albo studium podypolowe w tym kierunku, albo z ekonomii to studium z racfhunkowości i jak ta wiedza wpłynie na zwiększenie jakości mojej pracy.
Powrót do INFORMACJA !!!!!!!!!!! WAŻNE !!!!!!!!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości