"W czasie trwającego cztery godziny posiedzenia sejmowej komisji przyjęła ona - większością PO przeciw głosom PiS - 14 z ponad 80 proponowanych zmian."
kowboj napisał(a):To, co się działo na komisji, jest po prostu NIE DO OPISANIA. Mam nadzieję, że relacja video będzie szybko zmontowana, to każdy sobie obejrzy.
Włóczykij napisał(a):"Rozpatrzenie sprawozdania podkomisji nadzwyczajnej o rządowym projekcie ustawy o zmianie ustawy - Prawo o ustroju sądów powszechnych oraz niektórych innych ustaw (druk nr 3655) oraz poselskim projekcie ustawy o zmianie ustawy - Prawo o ustroju sądów powszechnych (druk nr 3361) – sprawozdawca poseł Jerzy Kozdroń."
a to sprawzodanie gdzieś ujawnione, że się zapytam bez poszukania sama
ps. dziewczęta moje medialne, a może by tak wywiad z panem posłem/nikt nie mówi o dręczeniu :roll: /
amelius napisał(a):za posłem Kozdroniem:
Ta ustawa ma doprowadzić do efektywnego sprawowania wymiaru sprawiedliwości. Każdy ma prawo oczekiwać, że jego sprawa zostanie załatwiona w rozsądnym terminie. Dlatego należy wprowadzić okresowe oceny sędziów
totalna demagogiaamelius napisał(a):I ostatnia rzecz, którą skończyłem, ale nie jest jeszcze uchwalona, to ustawa o ustroju sądów powszechnych. Jest to kardynalna w mojej ocenie zmiana konstytucji sądownictwa. W pierwszym okresie po odzyskaniu suwerenności Państwa, chodziło o to, żeby władza sądownicza poczuła, że jest trzecią władzą. W tej kadencji sejm zmienił ustawę o wynagradzaniu sędziów, podnosząc wynagrodzenia poprzez wprowadzenie obiektywnych mechanizmów ich przyznawania. Wynagrodzenia sędziów jako wielokrotność średniej krajowej i żadna władza wykonawcza nie ma na to wpływu. Sędziowie mają swoje prawa, w tym niezawisłość i komfort wykonywania tego zawodu. Teraz wszystko jest... lecz efektów nie ma. Statystyka jest nieubłagalna. Mamy w Europie najwięcej sędziów, ale i największe zaległości w załatwieniu spraw. Ta ustawa ma doprowadzić do efektywnego sprawowania wymiaru sprawiedliwości. Każdy ma prawo oczekiwać, że jego sprawa zostanie załatwiona w rozsądnym terminie. Dlatego należy wprowadzić okresowe oceny sędziów. Praca sędziego jest niewymierna, ale z perspektywy czterech lat jesteśmy w stanie powiedzieć, czy sprawnie funkcjonuje. W ten sposób można ocenić kadrę sędziowską. Środowisko sędziowskie bardzo zaprotestowało, twierdząc, że to jest koniec niezależności sędziowskiej. Z takimi zarzutami się nie zgadzam. Niezależność sądów byłaby zagrożona tylko wtedy, gdyby okresowe oceny dokonywane były przez władze wykonawcze, natomiast w projekcie przewiduje się, że to sami sędziowie będą oceniać innych swoich kolegów. Podobne rozwiązania mają być wprowadzone do Prokuratury. Trzeba było również wprowadzić reorganizację administrowania i zarządzania sądownictwem. Jesteśmy przyzwyczajeni do klasycznego patrzenia na sądy. Jest prezes, który zwalnia i zatrudnia, czyli jest kierownikiem jednostki. My zaproponowaliśmy rozwiązanie o zatrudnieniu menagera sądu. Administracja i kadra pracowników będą podlegały bezpośrednio pod dyrektora sądu.
Czy bierze odpowiedzialność za swoje słowa, władza wykonawcza nie będzie zamrażać pensjiW tej kadencji sejm zmienił ustawę o wynagradzaniu sędziów, podnosząc wynagrodzenia poprzez wprowadzenie obiektywnych mechanizmów ich przyznawania. Wynagrodzenia sędziów jako wielokrotność średniej krajowej i żadna władza wykonawcza nie ma na to wpływu.
censor napisał(a):amelius napisał(a):za posłem Kozdroniem:
Ta ustawa ma doprowadzić do efektywnego sprawowania wymiaru sprawiedliwości. Każdy ma prawo oczekiwać, że jego sprawa zostanie załatwiona w rozsądnym terminie. Dlatego należy wprowadzić okresowe oceny sędziów
Wielu tak twierdziło od początku, że o nic innego nie chodzi, a podawana oficjalnie argumentacja to bleble.
Ktoś teraz ma jeszcze złudzenia?
romanoza napisał(a):Czy bierze odpowiedzialność za swoje słowa, władza wykonawcza nie będzie zamrażać pensjiCytat napisał(a):Wynagrodzenia sędziów jako wielokrotność średniej krajowej i żadna władza wykonawcza nie ma na to wpływu.
semantyka, to rząd szuka oszczędności.Johnson napisał(a):Przecież tu akurat prawdę powiedział. Władza wykonawcza nic nie może. Zrobi to władza ustawodawcza.
Powrót do INFORMACJA !!!!!!!!!!! WAŻNE !!!!!!!!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości