hardy50 napisał(a):http://prawo.rp.pl/artykul/792777,996566-Gowin--rozpoczely-sie-prace-nad-zmiana-struktury-sadownictwa.html
Adek napisał(a):zlikwidować rejony, wszystkich do okręgów, podwyżka wynagrodzenia, i niech sso zajmuje się wykroczeniami a ssa odwołaniami obsz.......murków
Geralt napisał(a):Ja też powtórzę z innego wątku:
Ropuchu, przejście do sądownictwa dwuszczeblowego jest możliwe, ale wyłącznie przez likwidację SA.
W tym pomyśle Gowina chodzi moim zdaniem o coś innego - by w istocie były 42 SR (zwane SO) jako I instancja z wydziałami zamiejscowymi i prawdopodobnie 11 SA również z wydziałami zamiejscowymi. Inaczej nie da się ogarnąc tej ilości spraw i nie byłoby gdzie umiescić tak rozbudowanych sądów. Wtedy sędziowie byliby jeszcze efektywniej wykorzystani, bo orzekaliby np. w 8 miejscach naprzemiennie i byliby swobodnie rzucani już nie tylko do sąsiedniego powiatu, ale z jednego końca okręgu na drugi.
Joasia napisał(a):Znowu mi zeżarło posta. Enkor en fła:
Jestem na tak
To jest dobry pomysł na to, jak:
-zlikwidować sądy apelacyjne bez degradacji sędziów apelacyjnych
-zmniejszyć rozpiętości między zarobkami sędziów równając je w górę a nie w dół
-elastycznie przenosić sprawy (a nie sędziów!!!) z sądów bardziej obciążonych do mniej obciażonych bez naruszania właściwości miejscowej sądów (bo to będzie tylko przenoszenie sprawy z jednego wydziału do innego wydziału tego samego sądu okręgowego).
Naprawdę jestem na tak.
Geralt napisał(a):Ja też powtórzę z innego wątku:
Ropuchu, przejście do sądownictwa dwuszczeblowego jest możliwe, ale wyłącznie przez likwidację SA.
W tym pomyśle Gowina chodzi moim zdaniem o coś innego - by w istocie były 42 SR (zwane SO) jako I instancja z wydziałami zamiejscowymi i prawdopodobnie 11 SA również z wydziałami zamiejscowymi. Inaczej nie da się ogarnąc tej ilości spraw i nie byłoby gdzie umiescić tak rozbudowanych sądów. Wtedy sędziowie byliby jeszcze efektywniej wykorzystani, bo orzekaliby np. w 8 miejscach naprzemiennie i byliby swobodnie rzucani już nie tylko do sąsiedniego powiatu, ale z jednego końca okręgu na drugi.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 3 gości