Geralt napisał(a):Wg Gowina na pewno bądą krążyć sędziowie. Brygady lotnych sędziów krążących po kraju to jego ulubiony pomysł.
A co do krążenia spraw to też mam wątpliwości, bo za sprawami krążyć będą ludzie, nieraz na spore odległości (zobacz sobie np. rozmiar okregu lubelskiego) i to też niefajnie, bo wymiar ma być jednak dla ludzi, a nie ludzie dla wymiaru.
Na szczęście tu potrzeba będzie zmiany ustawy i JG chyba słusznie zauwazył, że to nie jest sprawa na obecną kadencję.
katelra napisał(a):Geralt napisał(a):Wg Gowina na pewno bądą krążyć sędziowie. Brygady lotnych sędziów krążących po kraju to jego ulubiony pomysł.
A co do krążenia spraw to też mam wątpliwości, bo za sprawami krążyć będą ludzie, nieraz na spore odległości (zobacz sobie np. rozmiar okregu lubelskiego) i to też niefajnie, bo wymiar ma być jednak dla ludzi, a nie ludzie dla wymiaru.
Na szczęście tu potrzeba będzie zmiany ustawy i JG chyba słusznie zauwazył, że to nie jest sprawa na obecną kadencję.
a ja tak sobie dumam..że w wydziałach zamiejscowych SO (obecnych SR) to roboty mamy dość i nie my będziemy stanowić te lotne brygady. To raczej idzie w kierunku aby zlikwidować rożnice w obciążeniu SR i tych wyżejTo się w końcu doczekamy równości
katelra napisał(a):Geralt napisał(a):Wg Gowina na pewno bądą krążyć sędziowie. Brygady lotnych sędziów krążących po kraju to jego ulubiony pomysł.
a ja tak sobie dumam..że w wydziałach zamiejscowych SO (obecnych SR) to roboty mamy dość i nie my będziemy stanowić te lotne brygady. To raczej idzie w kierunku aby zlikwidować rożnice w obciążeniu SR i tych wyżejTo się w końcu doczekamy równości
EW napisał(a):A możesz powiedzieć co mamy pamiętać przy okazji ww. przepisu?
Korzyścią ma tu być większa dyspozycyjność sędziów, ale to jest korzyść bardzo wątpliwa. Ja już pomijam tę okoliczność, że to wygląda na obejście konstytucji, która zakazuje przenoszenia sędziów z sądu do sądu. Prawo o ustroju sądów powszechnych, nawet obecne, tak bardzo ograniczone przez ministra sprawiedliwości… Przeniesienie z wydziałów zamiejscowych do sądów też wymaga decyzji personalnej ministra sprawiedliwości, a prawo zakazuje robienia tego bez zgody… Jeżeli minister sprawiedliwości, tak jak deklaruje, tworzyłby wydziały zamiejscowe zamiast tych sądów, to nie mógłby przenosić sędziów do wydziałów zamiejscowych z sądu bez ich zgody, no, chyba że dokonano by kolejnej nowelizacji prawa o ustroju sądów powszechnych, czego nie można wykluczyć.
falkenstein napisał(a):Właśnie obawiam się że SN wyda orzeczenie świadom konsekwencji społecznych itd
falkenstein napisał(a):sądobusy to mój pomysł!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości