Jestem świeżo po lekturze projektu zmian usp, który znalazlam a necie. Jeszcze 2 tygodnie temu mowiło się, a nawet pisało na łamach Rzeczpospolitej, że Rząd chce wprowadzić 3 stawkę awansową po 15 latach pracy, która miała wynosić 20 %. Wypowaiadał się Pan wiceminister Jacek Czaja o "podwyżkach" od 1 lipca 2008 r.
Dziś wiem, że rząd nie tylko nas lekceważy, ale także oszukuje opinię publiczną i dziennikarzy. Projekt zmian usp pochodzi bowiem z kwietnia, zatem w maju Minister doskonale wiedział, jaką niespodziankę nam szykują.
Nowelizacja likwiduje nie tylko awanse poziome, ale także dotychczasowe stawki awansowe

! ( czyli I- po 5 latach i II po 10 latach), a wprowadza jedną po 15 latach.
Jeśli w atmosferze i feroworze walki Rząd doprowadza do faktycznego obniżenia wynagrodzeń to oznacza, że albo kompletnie nie wierzy w powagę naszych działań, albo zatracił instynkt samozachowawczy.
Myślę, że te ostatnie posunięcia strony rządowej przekonały także tych do tej pory wątpiących, że jest to walka nie tylko o godność zawodu , ale przede wszystkim jest to walka z uprzedzeniami, lekceważeniem, poniżaniem , upokorzaniem NAS przez władzę wykonawczą.
Musimy zewrzeć szeregi

!!