vanilka napisał(a):Wysłałam, bo przecież "w jedności siła".
Zdenek napisał(a):Dzięki Dreed Ty jak zwykle dużo wiesz i krzepisz Nas tą organizacyjną wiedzą i działaniami.
Beata napisał(a):Jestem świeżo po lekturze projektu zmian usp, który znalazlam a necie. Jeszcze 2 tygodnie temu mowiło się, a nawet pisało na łamach Rzeczpospolitej, że Rząd chce wprowadzić 3 stawkę awansową po 15 latach pracy, która miała wynosić 20 %. Wypowaiadał się Pan wiceminister Jacek Czaja o "podwyżkach" od 1 lipca 2008 r.
Dziś wiem, że rząd nie tylko nas lekceważy, ale także oszukuje opinię publiczną i dziennikarzy. Projekt zmian usp pochodzi bowiem z kwietnia, zatem w maju Minister doskonale wiedział, jaką niespodziankę nam szykują.
Nowelizacja likwiduje nie tylko awanse poziome, ale także dotychczasowe stawki awansowe! ( czyli I- po 5 latach i II po 10 latach), a wprowadza jedną po 15 latach.
Jeśli w atmosferze i feroworze walki Rząd doprowadza do faktycznego obniżenia wynagrodzeń to oznacza, że albo kompletnie nie wierzy w powagę naszych działań, albo zatracił instynkt samozachowawczy.
Myślę, że te ostatnie posunięcia strony rządowej przekonały także tych do tej pory wątpiących, że jest to walka nie tylko o godność zawodu , ale przede wszystkim jest to walka z uprzedzeniami, lekceważeniem, poniżaniem , upokorzaniem NAS przez władzę wykonawczą.
Musimy zewrzeć szeregi!!
Beata napisał(a):No więc ja się upewniłam. Przynajmniej tak mi sie wydaje. W ustawie o zmianie usp uchyla się art. 1 pkt. 31 b ( ten , który przewidywał 2 stawki po 15 latach) . Nie wiem, może to moje zmęczenie, ale zachęcam do lektury. Projekt zmian usp jest na stronie MS, a poprzednia ustawa ( ta PIS-owska) to Dz.U. nr 136 z 2007 r. . Przeanalizuj i podziel się ze mną wnioskami. Jeśli nie mam racji, to będę się cieszyć, bo pierwsza stawka awansowa , po 5 latach wkrótce będzie mnie dotyczyć
anpod napisał(a):Beata, ale moim zdaniem się mylisz..nie wiem, nie widzialam tego projektu, o ktorym mówisz, ale ten, który ja czytalam, nadal przewidywał 3 stawki awansowe, róznicą w stosunku do obecnie obowiązujących przepisów było to, ze ustanawiał je po 5, 10 i 15 latach pracy, a nie jak dotychczas I po 5, II po następnych 5 od nabycia poprzedniej stawki.
Zanim zrobimy raban, to trzeba sie upewnić, mowisz, ze znalazłaś jakiś projekt, nie wkeilas go, nie wkleilas linki- daj namiar na to, byśmy mogli sprawdzic, zresztą jesli projekt jest skierowany do prac, to musi byc gdzieś na stronie rządowej.
grubson napisał(a):I ja wysłałem. Nie spodziewałem się, że kiedykolwiek będę pisał prośbę o pomoc do pewnej Pani czy pewnego Pana.Ale czego się nie robi dla Sprawy.
Powrót do AWANSE POZIOME - kolejne akcje !!!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości