mati napisał(a):wiele osób na tym forum jest młodych i nie myślą jeszcze o stanie spoczynku.
Myślę,że pomysł wprowadzenia dodatku orzeczniczego jest chybiony.![]()
Stan spoczynku - płacony jest w 75% dotychczas otrzymywanego wynagrodzenia - a dodatek ten ma nie być liczony do wynagrodzenia.
Odchodzący sędzia dostanie zatem kwotę mniejszą o 25% i o dodatek orzeczniczy.
Czy to jest zgodne z art.100par.2usp ?
Może powinniśmy pomyślec i o tych w stanie spoczynku , bo przecież i nas on czeka?
Może uposażenie w stanie spoczynku powinno być nie tylko waloryzowane ale i zmieniane w sytuacji gdy zmianie ulegają wynagrodzenia sędziów czynnych - chodzi mi o zmianę mnożników?
Inaczej będzie tak,że będąc czynnymi sędziami jesteśmy biedni ,a w stanie spoczynku będziemy ubodzy!!!!
Dreed napisał(a):jacek1234 napisał(a):Chyba w złym miejscu wczesniej wpisałem potwierdzenie .
Zatem potwierdzam, jeszcze raz , że wysłalem na wskazane adresy
pozdr. Jacek
Nic się nie dzieje... Witamy Cię gorąco i cieszymy się, że zaczynasz działać z namiZapraszam jeszcze do tematu o sobie i już większośc forum jest Twoje :wink:
romanoza napisał(a):mati napisał(a):wiele osób na tym forum jest młodych i nie myślą jeszcze o stanie spoczynku.
Stan spoczynku - płacony jest w 75% dotychczas otrzymywanego wynagrodzenia - a dodatek ten ma nie być liczony do wynagrodzenia.
Może powinniśmy pomyślec i o tych w stanie spoczynku , bo przecież i nas on czeka?
Może uposażenie w stanie spoczynku powinno być nie tylko waloryzowane ale i zmieniane w sytuacji gdy zmianie ulegają wynagrodzenia sędziów czynnych - chodzi mi o zmianę mnożników?
Inaczej będzie tak,że będąc czynnymi sędziami jesteśmy biedni ,a w stanie spoczynku będziemy ubodzy!!!!
Słusznie mati
mati napisał(a):wiele osób na tym forum jest młodych i nie myślą jeszcze o stanie spoczynku.
praefectus napisał(a):Władza wykonawcza w ten sposób przyznaje nam rację co do zasady, tylko panicznie szuka pokrętnych rozwiązań. Trudno o lepszy z propagandowego punktu widzenia argument, niż typu "na złodzieju czapka gore". Podobne znaczenie mają stwierdzenia minisprawi, że "sytuacja sędziów jest trudna, ale nie tragiczna" w sytuacji, gdy Konstytucja nakazuje stałe podejmowanie działań, aby trudna nie była (to tak jakby adwokat, pełnomocnik pozwanego powiedział na rozprawie, że powód ma rację, ale powództwo należy oddalić, bo pozwany nie śmierdzi groszem).
bladyswit napisał(a):Judges start a warning strike
8.6.2008 13:12:00 | Powered by PressCut
More than 80 percent of all Slovenian judges will participate in a warning strike between June 9th and June 11th demanding coordination of judges’ salaries in the act on judges profession, their comparability with the salaries of MPs and ministers, and salary coordination which will preserve their real value.
Judges, who will strike till Wednesday at 4:30 p.m. will fulfil their striking rights and obligations in adherence to legislation and the decision of the striking committee on the initiation of the strike, announced the Supreme Court.
During the strike judges will perform their duties only in the most urgent cases, like penal cases and offences facing statute of limitations, while clients will be able to perform all activities which do not require a presence of a judge.
Czyli mają coś takiego jak nasz dzień bez wokandy - a nie strajk, o którym donoszą media - z tą różnicą, że są to trzy dni pod rząd.
Zwróćcie uwagę na żądania: demanding coordination of judges’ salaries in the act on judges profession, their comparability with the salaries of MPs and ministers, and salary coordination which will preserve their real value.
Powiązanie płac sędziów z płacami członków Parlamentu i ministrów - proste, jasne, czytelne i do przyjęcia przez opinię publiczną.
seb napisał(a):O co chodzi z tym dodatkiem orzeczniczym bo nie jestem w temacieJest jakiś projekt
?
witoldw1 napisał(a):seb napisał(a):O co chodzi z tym dodatkiem orzeczniczym bo nie jestem w temacieJest jakiś projekt
?
Jak ci odpitoli szajba od sądzenia za grosze ,to orzeczeniem ZUS dostaniesz dodatek ( stąd nazwa)
Jarosiński napisał(a):to jeden z pomysłów by dać coś sędziom a obejść przepisy o powiązaniu pensji innych grup z pensjami sędziów; z tym, że jak zwykle nie rozwiązuje to sedna problemu czyli zasad ustalania wysokości wynagrodzenia niezależnie od woli politycznej rządzących
Paweł napisał(a):Jarosiński napisał(a):to jeden z pomysłów by dać coś sędziom a obejść przepisy o powiązaniu pensji innych grup z pensjami sędziów; z tym, że jak zwykle nie rozwiązuje to sedna problemu czyli zasad ustalania wysokości wynagrodzenia niezależnie od woli politycznej rządzących
Ja osobiście kilka razy czytałem zapowiedzi Ćwiąkalskiego , że do prowadzi do oddzielenia naszych pensji od wynagrodzeń innych grup zawodowych, ale jakoś o tym nie słychać nawet w komunikatach z posiedzenia zespołu powołanego w MS. A może by tak zaproponować Ministrowi Finansów żeby zwolnić nasze pensje od podatku tak jak diety poselskie, wtedy one automatycznie wzrosną, a pensji powiązanych z naszymi nie trzeba będzie zwiększać.Uszczerbek dla budżetu byłby niewielki, zwłaszcza gdyby zwolnienie dotyczyło tylko sedziów, a nie prokuratorów. Oni zresztą i tak zarabiają więcej od nas(przynajmniej niektórzy), bo maja fundusz nagród.![]()
Powrót do AWANSE POZIOME - kolejne akcje !!!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości