Włóczykij napisał(a):Nie wiem cinie, czy będzie dostatecznie czytelnie, ale dodam do wątku, który prowadzisz, że faktycznie omawiana ustawa jednak jest oparta na traktowaniu tej sprawy jako cywilnej. Podmiot nią objęty zakończył odsiadkę (odpowiedzialność karną), ale jego właściwości psychiczne mają uzasadniać osadzenie w zakładzie typu psychiatryczny. To, że te właściwości spowodowały czyn karalny i że z tego wyniknęło zaniepokojenie, nie zmienia faktu, iż od odbycia kary mamy człowieka, który - jak już napisałam - odpowiedzialność karną skończył itd.
amelius napisał(a):Oklahoma napisał(a):Art. 1. k.p.c. "Kodeks postępowania cywilnego normuje postępowanie sądowe w sprawach ze stosunków z zakresu prawa cywilnego, rodzinnego i opiekuńczego oraz prawa pracy, jak również w sprawach z zakresu ubezpieczeń społecznych oraz w innych sprawach, do których przepisy tego Kodeksu stosuje się z mocy ustaw szczególnych (sprawy cywilne)."
I co w związku z tą definicją?
cin napisał(a):... doktryna mówi, że nie ma tu ..... nawet ekwiwalentności świadczeń (można płacić niebotyczne składki, a i tak obowiązuje tzw. " spłaszczenie" wynikające z przepisu o najwyższej emeryturze, bo obowiązuje jakaś zasada solidaryzmu)....
cin napisał(a):Ja też się w praktyce orzeczniczej tym nie zajmowałem, ale doktryna mówi, że nie ma tu równorzędności (organ rentowy narzuca decyzją swoją wolę), ani autonomiczności (ubezpieczony nie może nawet "się wypisać" z systemu ubezpieczenia, nie mówiąc już o naszych składkach w OFE z czasów asesury), ani nawet ekwiwalentności świadczeń (można płacić niebotyczne składki, a i tak obowiązuje tzw. " spłaszczenie" wynikające z przepisu o najwyższej emeryturze, bo obowiązuje jakaś zasada solidaryzmu). To są typowe sprawy administracyjne, które z mocy przepisów k.p.c. są"sprawami cywilnymi" i w tych sprawach też można żądać zabezpieczenia wg przepisów części II k.p.c. (nie słyszałem o takim wniosku, ale to nie oznacza, że takich nie było).
Johnson napisał(a):Pan minister to chyba się z powołaniem minął.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości