karuzelka napisał(a):Jest gdzieś dostępna ta konferencja ?
Tutaj jest:
https://www.youtube.com/watch?v=6IQh05MHUbo
karuzelka napisał(a):Jest gdzieś dostępna ta konferencja ?
Graffi napisał(a):Włóczko, podział na sędziów pokornych i niepokornych jest mi obcy i wstrętny :-(
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
Graffi napisał(a):Włóczko, podział na sędziów pokornych i niepokornych jest mi obcy i wstrętny :-(
krysia59 napisał(a):Czy ktoś mógłby króciutko omówić obie wersje.
?
magdam napisał(a):krysia59 napisał(a):Czy ktoś mógłby króciutko omówić obie wersje.
?
Nie możemy ich omówić, bo tak naprawdę nic nie wiemy. Ja tylko podejrzewam najgorsze, a mianowicie "uwolnienie" od ucisku wewnętrznego tj. wrednych funkcyjnych, ze zwiększeniem ucisku zewnętrznego tj. ministra sprawiedliwości przez przyznanie mu różnorakich uprawnień wobec sędziów.
Na pewno wydłużą okres przedawnienie deliktów dyscyplinarnych, bo tak zrobili w ustawie o prokuraturze.
magdam napisał(a):krysia59 napisał(a):Czy ktoś mógłby króciutko omówić obie wersje.
?
Nie możemy ich omówić, bo tak naprawdę nic nie wiemy. Ja tylko podejrzewam najgorsze, a mianowicie "uwolnienie" od ucisku wewnętrznego tj. wrednych funkcyjnych, ze zwiększeniem ucisku zewnętrznego tj. ministra sprawiedliwości przez przyznanie mu różnorakich uprawnień wobec sędziów.
Na pewno wydłużą okres przedawnienie deliktów dyscyplinarnych, bo tak zrobili w ustawie o prokuraturze.
Żagiel napisał(a):"Dokonania Ministerstwa Sprawiedliwości po pół roku rządów":
https://www.ms.gov.pl/pl/informacje/new ... o-pol.html
Dreed napisał(a):Reforma sądów będzie. Kto oglądał na żywo transmisję z posiedzenia rządu oraz późniejszą konferencję szefa partii rządzącej, a nie wycinki, to wie, że sprawa sądów wejdzie na "tapetę" w tym roku
Wysłane z mojego D6603 przy użyciu Tapatalka
Dreed napisał(a):Reforma sądów będzie. Kto oglądał na żywo transmisję z posiedzenia rządu oraz późniejszą konferencję szefa partii rządzącej, a nie wycinki, to wie, że sprawa sądów wejdzie na "tapetę" w tym roku
Dreed napisał(a):Szczegółów wiele nie było. Po referacie dokonań MS, Premier skomentowała i powiedziała, że oczekuje projektu zmian w usp do jesieni. Minister odpowiedział, że prace trwają i zmiany zostaną niezwłocznie zaproponowane.
Popołudniu J. Kaczyński powiedział, że priorytetem w tej chwili są zmiany w wymiarze sprawiedliwości, żeby sędziowie nie byli wikłani w politykę itd. społeczne zaufanie itp.
Jego zdaniem Pani Premier to zadanie w ciągu najbliższych miesięcy wykona, że MS pracuje nad tym i on sam czeka na projekt.
Wniosek - jesień nowe usp
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości