falkenstein napisał(a):Ja myślę że adwokaci powinni kupować bilety wstępu do sądu. Przecież zwykły rzemieślnik płaci za wynajęcie swojego warsztatu, co nie?
kam napisał(a):U mnie nie ma. A i tak szatnię zamykają od 1 maja na lato. I co powiedzieć przychodzącym w kurtkach na salę?
Karsa napisał(a):Rozumiem, że dla mecenasów z urzędu jakiś cennik wypada ustalić, ale w pozostałym zakresie podstawą do zasądzenia powinien być rachunek za usługę. Jak to jest, że wezwanie sms dłużnika za 10 zł podpada pod klauzule abuzywne kilka tysięcy wynagrodzenia dla mecenasa już nie?
Michał 007 napisał(a):Minister Ziobro zapowiedział właśnie w tv obniżenie stawek adwokackich i radcowskich, zarzucając poprzednikowi podniesienie ich 2 dni przed odejsciem i działanie na szkodę obywateli
Hammurabi napisał(a):Michał 007 napisał(a):Minister Ziobro zapowiedział właśnie w tv obniżenie stawek adwokackich i radcowskich, zarzucając poprzednikowi podniesienie ich 2 dni przed odejsciem i działanie na szkodę obywateli
To, że obywatel ma szansę na refundację rzeczywiście poniesionych kosztów, jest działaniem na jego szkodę? Chyba, że Z.Z. zna mecenasów, co mecenasują za 60 zł...
kam napisał(a):Wszystko rozumiem, ale jednak konieczność zasądzenia 1200 zł przy sprawie o 1500 zł budzi pewne wątpliwości.
Joasia napisał(a):Może to miał sposób na zmniejszenie spraw w sądach. (Nie żeby powód nie brał adwokata; tylko żeby się bał kosztów adwokackich które będzie musiał zwrócić pozwanemu w razie przegranej). Żeby wnosić tylko sprawy pewne, a nie wysoce ryzykowne.
Ale przy mentalności typowego Polaka to nie wiem, czy to może być skuteczne...
karuzelka napisał(a):http://www.kancelaria.lex.pl/czytaj/-/artykul/minister-obniza-stawki-adwokackie
Minister obniża stawki adwokackie
Pozwał klub, domagając się odszkodowania, a w odpowiedzi klub przed sądem ujawnił, jak Nowak ostro traktował piłkarzy. I Polak przegrał proces. Drogo to go też kosztowało. Nie tylko nie dostał rekompensaty, ale sam musiał zapłacić byłemu pracodawcy aż 450 tys. dolarów. Sąd nakazał mu bowiem nie tylko pokryć koszty rozprawy, ale i opłacić adwokatów klubu z Filadelfii. A - jak wiadomo - w USA prawnicy bardzo wysoko cenią swe usługi.
inger napisał(a):A w sumie dlaczego zasadzamy (gdy pełnomocnik nie złoży umowy czy spisu kosztów) kzp wg stawek minimalnych?
I dlaczego pelnomocnicy nie składają spisów kosztów?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości