falkenstein napisał(a):Karpie domagają się przyspieszenia Bożego Narodzenia.
Johnson napisał(a):Ale marzec o którym była mowa na forum nie jest jesienią![]()
Skoro projekty miałby ogłoszone w marcu a mamy już maj, to zapewne chodzi o marzec przyszłego roku
sponn napisał(a):Nie rozumiem dlaczego niektórzy użytkownicy z jakimś utęsknieniem wypatrują zmian w usp.
Biorąc pod uwagę dotychczasowe zmiany w prokuraturze, propozycje co do zmian w KRS, sytuacje z Trybunałem, to raczej nie spodziewałbym się ze nasza sytuacja jakoś się polepszy.
Oczywiście nie twierdze ze tak jak jest jest dobrze (po szeregu złych zmian zrobionych przez PO-PSL) ale nie wydaje mi się żeby sądy i sędziowie mogli cos zyskać na zmianach. Zapowiedzi wskazują raczej na dalsze przykręcanie śrubki, oczywiście dadzą nam jakieś "ochłapy" typu 100% na zwolnieniach, wzrosty kosztów dojazdu, może nawet nie zabiorą stanu spoczynku, ale jakieś kwiatuszki np. w postępowaniu dyscyplinarnym (czynnik ludowy), odpowiedzialność finansową (może też za "niesłuszne" wyroki kto wie), prawo MS do wyznaczania sędziów do spraw pewnie przy okazji też się wprowadzi.
wanam napisał(a):[Znajomi prokuratorzy najbardziej cieszyli się z likwidacji prokuratury wojskowej.
wanam napisał(a):sponn napisał(a):Nie rozumiem dlaczego niektórzy użytkownicy z jakimś utęsknieniem wypatrują zmian w usp.
Biorąc pod uwagę dotychczasowe zmiany w prokuraturze, propozycje co do zmian w KRS, sytuacje z Trybunałem, to raczej nie spodziewałbym się ze nasza sytuacja jakoś się polepszy.
Oczywiście nie twierdze ze tak jak jest jest dobrze (po szeregu złych zmian zrobionych przez PO-PSL) ale nie wydaje mi się żeby sądy i sędziowie mogli cos zyskać na zmianach. Zapowiedzi wskazują raczej na dalsze przykręcanie śrubki, oczywiście dadzą nam jakieś "ochłapy" typu 100% na zwolnieniach, wzrosty kosztów dojazdu, może nawet nie zabiorą stanu spoczynku, ale jakieś kwiatuszki np. w postępowaniu dyscyplinarnym (czynnik ludowy), odpowiedzialność finansową (może też za "niesłuszne" wyroki kto wie), prawo MS do wyznaczania sędziów do spraw pewnie przy okazji też się wprowadzi.
Spłaszczenie struktury = równy podział obowiązków, równy przydział asystentów, równy przydział urzędników sądowych, poganiacze do pracy, brak awansu i związanego z tym kumoterstwa. Koniec plaży i pałaców [tam, gdzie oczywiście są].
Czy warto? Warto ! Czy z utęsknieniem? Bez przesady. Itkwi w szczegółach.
To nie są ochłapy, to istotna zmiana w wymiarze sprawiedliwości.
Znajomi prokuratorzy najbardziej cieszyli się z likwidacji prokuratury wojskowej.
jaro123 napisał(a):wanam napisał(a):sponn napisał(a):Nie rozumiem dlaczego niektórzy użytkownicy z jakimś utęsknieniem wypatrują zmian w usp.
Spłaszczenie struktury = równy podział obowiązków, równy przydział asystentów, równy przydział urzędników sądowych, poganiacze do pracy, brak awansu i związanego z tym kumoterstwa. Koniec plaży i pałaców [tam, gdzie oczywiście są].
Znajomi prokuratorzy najbardziej cieszyli się z likwidacji prokuratury wojskowej.
Nie chcę się powtarzać, więc powiem: Dokładnie tak!!!
wanam napisał(a):
sponn napisał(a):wanam napisał(a):
Watpie czy spłaszczenie da rowny podzial obowiazkow. Watpie czy da się to uzyskac w ramach jednego sadu (skoro będzie specjalizacja sedziow to i tak będą cywilni, gospodarczy, pracowi, karni, rodzinni i tu już będą rozbieznosci). Nie mowiac już o roznicach miedzy poszczególnymi sadami I instancji w jednej apelacji... pozyjemy zobaczymy.
Volver napisał(a):zgadza się."jak wszystkie , to wszystkie", jak rzekła pewna babcinka napadniętego na Dzikim Zachodzie dyliżansu.
kam napisał(a):Teraz kto to jest a wcześniej zachwyty? Nie ważniejsze że ma rację?
A pewnie i ważniejsze ale ja po prostu pytam bo nie wiem kto to jest a mnie to ciekawi.kam napisał(a):Teraz kto to jest a wcześniej zachwyty? Nie ważniejsze że ma rację?
censor napisał(a):A pewnie i ważniejsze ale ja po prostu pytam bo nie wiem kto to jest a mnie to ciekawi.kam napisał(a):Teraz kto to jest a wcześniej zachwyty? Nie ważniejsze że ma rację?
Jeśli Ty nie wiesz albo wiesz ale nie chcesz mi odpowiedzieć to zaczekam, może ktoś zaspokoi moją ciekawość.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość