HouseMD napisał(a):W chwili obecnej, jeżeli po wyborze przez aplikantów sędziowskich miejsc asesorskich zostaną na liście nieobsadzone wakaty asesorskie w wydziałach karnych, aplikanci prokuratorscy dostają propozycję ich objęcia.
magdam napisał(a):Do tej pory miałam do czynienia z kilkoma asesorami prokuratorskimi i sędziowskimi po KSSiP. Byłam pod wrażeniem świetnego przygotowania jednych i drugich. W mojej ocenie to czy ktoś zostaje prokuratorem, czy sędzia to często kwestia charakteru, tego na ile ktoś potrafi się odnaleźć w strukturach podległości służbowej, która to podległość w prokuraturze obejmuje również decyzje procesowe. Ja się do takiego systemu nie nadaję, dlatego zostałam sędzia. Myślę, że objęcie stanowiska sędziego po aplikacji prokuratorskiej to liczenie na szczęśliwy traf, może być naprawdę różnie, a praca w karnym wcale nie jest lżejsza niż w wydziałach cywilnych, chyba, że niezależnie od oceny materiału dowodowego będziesz wypychał nakazy.
HouseMD napisał(a):A gdybyście mieli porównać w obecnych realiach zawód prokuratora i sędziego - zarówno pod względem dochodzenia do zawodu jak i samej pracy, to czy takie porównanie wypada jednoznacznie na korzyść sędziowania? Wiem, że często prokuratorzy stają w konkursach na SSR ale nie słyszałem o żadnym przypadku migracji w drugą stronę. Od byłych prokuratorów, którzy przeszli do sądu słyszałem między wierszami, że nigdy by do prokuratury nie wrócili...
Mam wiele wątpliwości a decyzja poważna bo de facto na całe życie. Przy obecnym stanie prawnym jakiekolwiek zmiany zawodu są iluzoryczne.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości