Krzych napisał(a):suzana22 napisał(a): Jakoś mi się to w głowie nie mieści, że te wytyki tak u was na porządku dziennym.Powiedz - przykładowo oczywiście - czym u was zasługuje się na wytyk.
Bardzo różnie. Niektóre wytyki są za takie drobiazgi, że na samą myśl skacze mi ciśnienie. A ewentualne przykłady wolałbym na PW :wink:
uksc napisał(a):Mira napisał(a):to jest w ogóle totalna żenada :sad: no i jeszcze to do d.....nawet się nie otarli o istote problemu
kolega to streścił a nie cytował, ale tłumacząc na język potoczny sens jest w pęłni zachowany.
Czyli robimy coś aby było lepiej, może nawet się uda, ale niekoniecznie bo może nie, chcemy coś dać i prowadzimy intesywne prace nad tym z których coś wyjdzie albo i nie wyjdzie, sądów grodzkich nie zlikwidujemy bo ich nie ma, a jak skasujemy wydziały grodzkie to nie mówcie że sądy bo tych nie likwidujemy, a jak jakieś małe sądy zlikiwidujemy to, żeby usprawnić postępowanie, ale my planów likwidacji sądów nie mamy, a awanse poziome zastapimy 3 stawką żeby sędziowie mogli ją nabyć po 15 latach pracy i pięknie to uzasadniamy więc macie piękną perspektywę i pracujcie te najbliższe 15 lat to ją dostaniecie za swą wytężoną pracę, albo i nie dostaniecie bo mamy zamiar za rok te wszystkie stawki zlikwidować i tylko w tym celu musimy je na rok wprowadzić bo jak likwidować coś czego nie ma, ale je sobie za rok zlikwidujemy jak nam sie oczywiście uda, ale niewykluczone że nam się nie uda, to wtedy pomyślimy o czymś innym prace koncepcyjne już trwają......
Justibas napisał(a):http://www.rp.pl/artykul/4,201890_Awanse_poziome_sedziow_zlikwidowane.html
[ Dodano: Sro Paź 08, 2008 11:33 am ]
http://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/8 ... dziow.html
markosciel napisał(a):mizerny napisał(a):Niestety w artykule jest zacytowana kolejna niezbyt szczęśliwa wypowiedź sędziego Żurka
No cóż - śledząc od pewnego czasu jego wypowiedzi - nie pierwsza to taka.![]()
uksc napisał(a):markosciel napisał(a):mizerny napisał(a):Niestety w artykule jest zacytowana kolejna niezbyt szczęśliwa wypowiedź sędziego Żurka
No cóż - śledząc od pewnego czasu jego wypowiedzi - nie pierwsza to taka.![]()
Bardzo dużo osób na forum wyrażało opinie podobne do sędziego Żurka gdy dyskutowaliśmy o awansach poziomych kilka miesięcy temu w tym wielu sędziów SR. Więc to, że wy myślicie inaczej nie oznacza, że innych poglądów nie ma. Kontrowersjie co do instytucji były. A czy wy dalej upierać się będziecie przy zniesieniu awansów, gdyby np. wprowadzono ich kosztem wynagrodzenia zaproponowane w suwalskiej uchwale iustitii? I ja tak to rozumiem. Niech rząd znosi awanse ale w ustawie systemowo zmieniającej wynagrodzenia wtedy sędziowie nie bedą się przy nich upierać.
Zatem wypowiedź sędziego Żurka oddaje w pełni mój pogląd na temat awansów i większości sędziów, z którymi na ten temat rozmawiałem. Całkowicie zgadzam się, że tryb znoszenia awansów tak poprzednio jak i obecnie jest trudny do zaakceptowania. Skoro nawet przez MS planowana jest za rok zmiana systemu wynagradzania to nie powinno się teraz na chybcika ich znosić i wprowadzać 3 stawki awansowej na rok.
Uważam, że ze względów taktycznych dobrze żeby przynajmniej kilka osób dostało awanse poziome aby przy ich zniesieniu wywalczyć większe podwyżki. Co nie zmienia mojego poglądu o bezsensowności samej instytucji awansu poziomego, jej szkodliwosci dla ustalania wynagrodzeń sędziów z mniejszym stażem (podobnie zresztą jak instytucji stawek awasowych).
Dreed napisał(a):Czy bedzie weto to sie okaże....![]()
![]()
Specjaliści poradzili - zwracam się do prezydenta, że jesli nie podpisze, to weźmie sobie na sumienie los asesorów....
Darkside napisał(a):Dreed napisał(a):Czy bedzie weto to sie okaże....![]()
![]()
Specjaliści poradzili - zwracam się do prezydenta, że jesli nie podpisze, to weźmie sobie na sumienie los asesorów....
... i emerytur pomostowych ... i awansów poziomych ... i Bóg wie czego jeszcze.
Takie przypieranie do muru, poniekąd głowy państwa (niezależnie od mojej subiektywnej oceny tego pana) jest prymitywne.
magda,n napisał(a):Nie rozumiem co ma los asesorów do podpisania ustawy niezgodnej z Konstytucją.Czy przestrzeganie prawa jest w naszym kraju rzeczą względną i powinno zależeć od uwarunkowań politycznych???
Powrót do AWANSE POZIOME - kolejne akcje !!!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość