arczi napisał(a):Iga, a przeczytaj sobie weto Pana Prezydenta i stanowisko zarządu Iustitii. Wszyscy mamy takie samo zdanie. Tak chyba musi być, choć nie zmienia to faktu, że takiej głupoty dawno na oczy nie widziałem. Ponadto mam poważne wątpliwości, czy sedziowie będą się fatygować po odbiór awansów poziomych do Prezydenta, skoro nic im to nie da!!. I tak przecież niedługo ma wejść ustawa Matysiakowa przyznająca im za ten sam staż pracy (a nawet wcześniej, bo z zaliczenie asesury), prawo do 3 stawki awansowej.
Bardzo prowdopodobna jest więc kompromitacja na wielką skalę i daleki jestem by sedziom doradzać wizytę u Prezydent, a której nic nie wynika!!
Art. 1.
W ustawie z dnia 27 lipca 2001 r. – Prawo o ustroju sądów powszechnych (Dz. U. z 2001 r. Nr 98, poz. 1070, z późn. zm.2)) wprowadza się następujące zmiany:
1) w art. 55 uchyla się § 2a;
2) uchyla się art. 63a;
3) uchyla się art. 64a;
4) uchyla się art. 65a i 65b;
5) w art. 91:
a) § 2 otrzymuje brzmienie:
„§ 2. Wynagrodzenie zasadnicze sędziego na danym stanowisku ustala się w stawce podstawowej, w stawce pierwszej awansowej, w stawce drugiej awansowej albo w stawce trzeciej awansowej. Pierwsza stawka awansowa stanowi 107% stawki podstawowej, druga stawka awansowa – 115% stawki podstawowej, a trzecia stawka awansowa – 120% stawki podstawowej dla danego stanowiska sędziowskiego.”,
b) § 4 otrzymuje brzmienie:
„§ 4. Wynagrodzenie zasadnicze sędziego podwyższa się do wysokości stawki drugiej awansowej po dziesięciu latach pracy na danym stanowisku sędziowskim lub na innym, odpowiednio równorzędnym, stanowisku sędziego lub prokuratora. Przepis § 3 zdanie drugie stosuje się.”,
c) po § 4 dodaje się § 4a w brzmieniu:
„§ 4a. Wynagrodzenie zasadnicze sędziego podwyższa się do wysokości stawki trzeciej awansowej po piętnastu latach pracy na danym stanowisku sędziowskim lub na innym, odpowiednio równorzędnym, stanowisku sędziego lub prokuratora. Przepis § 3 zdanie drugie stosuje się.”.
arczi napisał(a):A więc odebranie awansów poziomych od Prezydenta nie będzie miało żadnego sensu jeżeli w takim kształcie wejdzie Matysiak. Ponadto nie ma żadnego związku pomiędzy awansami poziomymi i 3 stawką awansową nawet biorąc pod uwage uregulowania obu ustaw. Sędzia i tak nabędzie po 15 latach pracy (tyle, że w Matysiaku po doliczeniu asesury), prawo do wynagrodzenia dla 3 stawki (które równa się wynagrodzeniu z awansem poziomym)
kreska napisał(a):Sorry,ale jest to dla mnie niedostępne intelektualnie... Może Trybunał to rozbierze?! A wydawało mi się, że mam parę (prawniczych) szarych...
Widziałam już sporo knotów, ale takiego - i to w ustrojowej dla sądownictwa ustawie - jeszcze nie!
Wstyd! Źle się chłopcy bawicie!
uksc napisał(a):NApisałem to w innym ale chyba mniej poczytnym wątku, wiec przekleję tutaj
gdzie więcej osób zagląda
Art. 4.
Z dniem wejścia w życie niniejszej ustawy:
1) sędziowie powołani na stanowisko sędziego sądu okręgowego w sądzie rejonowym i sędziego sądu apelacyjnego w sądzie okręgowym stają się, odpowiednio, sędziami sądów rejonowych i sędziami sądów okręgowych, które stanowią ich miejsce służbowe, zachowując prawo do wynagrodzenia nabyte na podstawie ustawy z dnia 29 czerwca 2007 r. o zmianie ustawy - Prawo o ustroju sądów powszechnych i niektórych innych ustaw (Dz.U. Nr 136, poz. 959);
2) prokuratorzy, powołani na stanowisko prokuratora prokuratury okręgowej w prokuraturze rejonowej i prokuratora prokuratury apelacyjnej w prokuraturze okręgowej stają się, odpowiednio, prokuratorami prokuratur rejonowych i prokuratorami prokuratur okręgowych, które stanowią ich miejsce służbowe, zachowując prawo do wynagrodzenia nabyte na podstawie ustawy z dnia 29 czerwca 2007 r. o zmianie ustawy - Prawo o ustroju sądów powszechnych i niektórych innych ustaw;
3) wnioski złożone w trybie art. 65a ustawy, o której mowa w art. 1 i art. 11a ustawy, o której mowa w art. 2, przed dniem wejścia w życie niniejszej ustawy, podlegają rozpoznaniu na podstawie przepisów dotychczasowych.
Nie wydaje wam się, że ten art.4 jest sformułowany trochę niejasno i przy wykładni literalnej mógłby wywoływać pewne wątpliwosci.
arczi napisał(a):Iga zgadzam się z Tobą o tyle, że jeżeli rzeczywiście TK zakwestionuje te przepisy przejściowe (ale ktoś musi je zaskarżyć), to te nominacje moga wywołać skutek w postaci kolejnych stawek awansowych dla SSO w SR i SSA w SO ale dopiero za 5 lat!!
Do tego czasu nic w zakresie wynagrodzeń dla nich się nie zmieni i sytuacja bedzia taka sama jak tych co będą mieć 3 stawkę awansową.
Oczywiście jak tak orzeknie TK, to bajzel, który powstanie będzie już w zasadzie niemożliwy do rozwiązania. :neutral:
arczi napisał(a):ja już niestety znam stanowisko części sedziów naszego sądu, że po nominacje, która jest równocześnie degradacją to nie pojadą bo za bardzo się szanują. Póki co bowiem, nic dla nich pozytywnego z tego nie wynika, a orzeczenie TK jest przyszłe i niepewne.
Uważają że są trzecią władzą i po jałmużnę nie pojadą!
uksc napisał(a):arczi napisał(a):ja już niestety znam stanowisko części sedziów naszego sądu, że po nominacje, która jest równocześnie degradacją to nie pojadą bo za bardzo się szanują. Póki co bowiem, nic dla nich pozytywnego z tego nie wynika, a orzeczenie TK jest przyszłe i niepewne.
Uważają że są trzecią władzą i po jałmużnę nie pojadą!
To zrobią jeszcze większy bałagan bo ostatnio praktyka jest taka, że najpierw ukazuje sie monitor polski z nominacjami a dopiero później jest nominacja. Cały czas przychylam się do pogladu IGI. A to, że pisałeś opinie z ramienia iustiti to nie znaczy, ze wszyscy dokonuja takiej samej wykładni tych przepisów przeciez kilka postów wcześniej z Twojego postu wynikało, że 3 stawka będzie dopiero na podstawie matysiaka, a ona będzie już po publlikacji ustawy znoszącej awanse poziome. Oczywiscie korzyści z wykładni proponowanej przez Igę mogły byc dopiero za 5 lat od nominacji poziomej, a do tego czasu może zostać wprowadzony jakiś całkiem inny system wynagradzania (np.5,8 10 czy 15 stawek) i tak pewnie zrobią jeśli bedą zgłaszane watpliwosci co do wykładni przepisów ustawy znoszącej awanse poziome.
Powrót do AWANSE POZIOME - kolejne akcje !!!
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości