kzawislak napisał(a):"Reforma ma także sprawić, że sędziowie, którzy teraz w małych sądach nie mają zbyt wiele pracy, w większych będą mogli prowadzić więcej spraw. - Wzrośnie sprawność sądów, które będą mogły zapewnić obywatelom o wiele lepszą obsługę - przekonuje Petryna".
rjaw napisał(a):kzawislak napisał(a): Pan Petryna powiedział:"Reforma ma także sprawić, że sędziowie, którzy teraz w małych sądach nie mają zbyt wiele pracy, w większych będą mogli prowadzić więcej spraw. - Wzrośnie sprawność sądów, które będą mogły zapewnić obywatelom o wiele lepszą obsługę - przekonuje Petryna".
xvart napisał(a):a ja się zapytam co w tej sprawie ma zamiar zrobić zarząd IS? Z projektu MS rozumiem, że około 1000 naszych koleżanek i kolegów ma mieć za pół roku obniżone wynagrodzenie. Czyli dadzą im 800 zł podwyżki i zaraz zabiorą 700 zł dodatku funkcyjnego?
Nie dość, że ludzie dojeżdżają do pracy do jakiejś małej pipidówy, to jeszcze nawet nie będą mieli za to dodatku?
I co na to nasze środowisko? Z tego co się orientuję w protest są głównie zaangażowani sędziowie z mniejszych ośrodków. Nie zamierzamy protestować w tej sprawie?
Jak podkreślał po tym spotkaniu zmiana organizacji wymiaru sprawiedliwości i likwidacja małych sądów jest nieuchronna.
- Chcemy pozostawić w nich wydziały zamiejscowe, sądy pracy czy sądy rodzinne – wyliczał minister.Minister oczekuje, że przygotowywane przez niego reformy wejdą w życie od 1 stycznia 2010 roku. - Uzyskałem poparcie zarówno ze strony mojej formacji politycznej, jak i innych ugrupowań - mówił Andrzej Czuma.
ludzka napisał(a):Jak podkreślał po tym spotkaniu zmiana organizacji wymiaru sprawiedliwości i likwidacja małych sądów jest nieuchronna.
- Chcemy pozostawić w nich wydziały zamiejscowe, sądy pracy czy sądy rodzinne – wyliczał minister.Minister oczekuje, że przygotowywane przez niego reformy wejdą w życie od 1 stycznia 2010 roku. - Uzyskałem poparcie zarówno ze strony mojej formacji politycznej, jak i innych ugrupowań - mówił Andrzej Czuma.
Mnie bardziej interesuje, czy wprowadzając te reformy Minister wsłucha się w głos naszego środowiska. Czy uwzględni opinie, jakie otrzyma od sędziów za pośrednictwem Prezesów, czy zastanowi się nad stanowiskiem wypracowanym przez Iustitię...
ludzka napisał(a):Jak podkreślał po tym spotkaniu zmiana organizacji wymiaru sprawiedliwości i likwidacja małych sądów jest nieuchronna.
Mnie bardziej interesuje, czy wprowadzając te reformy Minister wsłucha się w głos naszego środowiska. Czy uwzględni opinie, jakie otrzyma od sędziów za pośrednictwem Prezesów, czy zastanowi się nad stanowiskiem wypracowanym przez Iustitię...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość